Hlavní obsah

Prázdné silnice v Praze. Blatný poslal „tajná“ data, jak zabral lockdown

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

Seznam Zprávy získaly další dokument, který dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poslal krátce před jednáním opozici. Dokument se věnuje tomu, jak podle Ministerstva zdravotnictví zabralo omezení pohybu během března.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví poslalo v pondělí opozici řadu dokumentů, které měly šéfy opozičních stran přesvědčit o tom, že je v Česku nutné prodloužit nouzový stav. Zaslané materiály mají Seznam Zprávy k dispozici. A jak se zdá, mnoho předsedů opozičních stran nepřesvědčily o tom, že by měli změnit názor. Někteří dokonce mluví o nepříliš velké odbornosti dokumentů.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vláda nedokáže vyhodnotit faktickou efektivitu jednotlivých opatření ani protiváhu proočkovanosti či probíhajícího promoření. „Ztrácí se v tom smysl udělat to co nejnepříjemnější pro vir, a pokud možno co nejpříjemnější pro lidi. Stále je to ve smyslu: Když lidem zakážeme potkávat jiné lidi, virus se nešíří. To je dost hrubý prostup v 21. století, kdy na všechno lze používat data, když je tedy umíte sbírat,“ popsal šéf Pirátů Bartoš.

Dnes Ministerstvo zdravotnictví před jednáním opět poslalo opozici další dokumenty. Jeden z nich se na několika stránkách věnuje pohybu lidí během omezení pohybu mezi okresy. Seznam Zprávy mají dokument k dispozici.

V dokumentu s názvem Data mobility okresy Ministerstvo zdravotnictví píše, že u většiny krajů se od druhého týdne v únoru měla mobilita mezi okresy tendenci zvyšovat. A že týden před lockdownem pohyb lidí dokonce relativně hodně stoupal. Podle jedné z hypotéz se tak podle resortu dělo proto, že po oznámení plánu uzávěry lidé ještě na poslední chvíli chtěli vyřídit mimo svůj okres, co potřebovali. Poté, co začalo platit omezení pohybu, mezi okresy ale pohyb lidí klesl.

„Logicky, daleko více o víkendu než přes pracovní dny, kdy lidé stále dojížděli na pracoviště mezi okresy. Prvním příkladem je Praha. V pracovních dnech byl vidět pokles přibližně z minus 10 % před uzávěrou na minus 42 % po uzávěře. O víkendech to bylo daleko razantnější. Z plus 6 % – dokonce více lidí vyjíždělo než v době před pandemií – před uzávěrou na minus 70 % po uzávěře. Uzávěra okresů tedy razantně omezila zbytné cesty, což se projevilo především o víkendech,“ odůvodňuje Ministerstvo zdravotnictví v dokumentu, proč je omezení pohybu důležité.

I přes týden podle dokumentu lidé omezili své zbytné meziokresní cesty a část z nich přestala jezdit mezi okresy do práce.

Ministr Blatný opozici poslal tři grafy pro ilustraci toho, jak se v jednotlivých krajích zmenšil pohyb lidí mezi okresy. V grafu níže je zobrazené, jak se snížil pohyb lidí po zavedení opatření v hlavním městě. V grafu je vyobrazeno, jak po 1. březnu prudce klesl pohyb lidí ve všední dny i během víkendu.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Graf k omezení pohybu v Praze.

Další graf zobrazuje pohyb lidí v Moravskoslezském kraji. V pracovních dnech byl podle ministerstva vidět pokles přibližně z minus 37 % na minus 54 %. O víkendech to bylo daleko razantnější. Z minus 35 % před na minus 70 % po uzávěře.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Graf k omezení pohybu v Moravskoslezském kraji.

Poslední graf, který Ministerstvo zdravotnictví zaslalo, se zaměřuje na Karlovarský kraj. Tento kraj je podle resortu zajímavý v tom, že tam došlo v lednu k uzávěře v některých okresech, a to dojížďky omezil už před uzávěrou. A také proto není v Karlovarském kraji tak patrný rozdíl.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Graf k omezení pohybu v Karlovarském kraji.

Česko by v opatřeních proti šíření koronaviru mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pokračovat minimálně do Velikonoc, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna. ČTK v komentáři k dnešnímu jednání s lídry sněmovní opozice premiér dál napsal, že ho přístup opozice mrzí.

Předsedové opozičních stran po schůzce vládu kritizovali za nekoncepční přístup a absenci plánu rozvolnění. K žádosti menšinového kabinetu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů se Sněmovna vysloví v pátek, vláda zatím podporu dojednanou nemá.

Reklama

Doporučované