Hlavní obsah

Prázdninové Brno? Turisté kličkují mezi uzavírkami. Časostroj na náměstí přejmenovali na „cock clock”

„Můžu to říct? Nejspíš si budu z Brna pamatovat penisy mnoha tvarů. Tím myslím hodiny na náměstí, které připomínají přirození, nebo tady ten kůň, pod nímž procházíte. Je to velmi povedené a vtipné,” pochvalovala si Deborah de Grootová z Nizozemska sochu Jošta Lucemburského.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozkopané Brno ztěžuje výlety turistům. Průvodci mění prohlídkové trasy, turisti se složitě orientují ve změněných jízdních řádech i některých uzavřených ulicích. Ve městě i přesto přibývá návštěvníků z ciziny.

Článek

Martin Winter z německého Mnichova poznal Brno díky výměnným studentským pobytům. Zalíbilo se mu natolik, že ve městě zůstal a život v něm zná jako málokterý starousedlík. Už tři roky provádí Brnem turisty a jeho trasy vyzdvihují lidé z celého světa. „Letos se mě ptají, jestli tu máme nějaký speciální rok oprav, nebo to tady bývá každé léto. Někteří dokonce žertují, že budou přátelům povídat o městě rekonstrukcí,” vyprávěl Winter se smíchem.

Desítky uzavírek, které se dotkly i památek v centru, motají hlavy návštěvníkům. Průvodci musejí měnit prohlídkové trasy, cesta se někdy kvůli bagrům a plotům protáhne o minuty. „Vadí mi třeba hluk u Nové radnice nebo v Rašínově ulici, nedaleko jezdecké sochy. Můj výklad občas není dobře slyšet,” sdělil ruský průvodce Mikhail Tsyganov.

Přestože si někteří turisté stěžují na letošní nekomfort, v Brně jich rok od roku přibývá. Průvodci zaznamenávají větší skupiny zájemců o městská lákadla, zvyšuje se také prodej suvenýrů. „Kvůli uzavírkám jsme masovější stížnosti nezaznamenali. Oprav v centru je trochu víc než obvykle, ale sázíme na autentičnost města. Nechceme lákat turisty jen na pár památek v centru. Hodně se nám osvědčily speciální komentované prohlídky. Třeba přidáme okruh po uzavírkách,” řekla napůl v žertu ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Turistické centrum se loni proslavilo vydáním knižního průvodce To je Brno. V jedné z kapitol si utahoval z okolních obcí. V přetisku přibyla kapitola, kde jsou prezentované i v pozitivnějším světle. „Průvodce je doteď žádaný a chystáme i druhý díl o fenoménech Brna,” shrnula Janulíková.

Rozkopané prázdninové Brno trochu mate zahraniční turisty, ale většinou odjíždějí s pozitivními zážitky. „Na silnicích a cestách je potřeba ještě zapracovat. Projeli jsme několik měst a Brno je mírně pozadu, ale očekávám, že do dvou let to bude rovněž perfektní. A s městem jsme moc spokojení,” liboval si Holger Schwan z Německa.

Stále víc turistů jezdí na jih Moravy za zábavou. Lákají je originální obchody, kavárny či bary a také legrační atrakce. „Můžu to říct? Nejspíš si budu z Brna pamatovat penisy mnoha tvarů. Tím myslím hodiny na náměstí, které připomínají přirození, nebo tady ten kůň, pod nímž procházíte. Je to velmi povedené a vtipné,” pochvalovala si Deborah de Grootová z Nizozemska sochu Jošta Lucemburského.

Reklama

Doporučované