Hlavní obsah

Prázdniny v Telči budou kvůli viru zásadní i pro gastro služby

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Festival Prázdniny v Telči, který začne 24. července, bude zásadní i pro místní podnikatele v gastronomii, protože od března do města nejezdí zahraniční turisté.

Článek

Vedení festivalu věří, že diváci na koncertech by mohli být i bez roušek, protože případů koronaviru v kraji přibývá v jednotkách za den. „Fanoušci kupují vstupenky na všech 17 koncertů více než jiné roky, některé večery jsou téměř vyprodané,“ řekl produkční Prázdnin v Telči Vojtěch Kolář.

Na Jihlavsku jsou od úterý kvůli více nemocným s covid-19 povinné roušky ve vnitřních veřejných prostorách, v MHD i ve zdravotnických zařízeních. V rouškách musí být lidé i při venkovních hromadných akcích. Koronavirus se v kraji prokázal u 240 lidí, z toho se 190 vyléčilo. Za posledních 24 hodin přibyl v Kraji Vysočina podle hygieniků jeden případ, na Třebíčsku.

„Jsme neotřesitelní optimisté a pořád věříme, že koncerty by mohly být i bez roušek. Úřady dokázaly neuvěřitelně rychle zareagovat se zavedením roušek, tak by bylo na místě, aby stejně rychle dokázaly nařízení zrušit. Zvlášť vzhledem ke stále optimističtějším číslům. Nejen v okrese, ale v celém kraji za poslední dny přibývaly pouze jednotky případů,“ řekl Kolář.

Festival je ale připraven na všechny varianty. Organizátoři objednali šátky, které potisknou motivy Prázdnin v Telči. Návštěvníky poprosí, aby si vzali roušku z domova. Budou mít ale i zásobu jednorázových roušek.

Kdyby přišla další omezení, mohou být koncerty akusticky pro 100 lidí, pokud by hudebníci souhlasili. „Jen by se museli smířit s tím, že jedou hrát pro radost, a ne pro obživu. Mnohem těžší než přemluvit muzikanty by ale bylo vybrat, kterých sto lidí bude moci na koncert jít,“ řekl Kolář.

Při festivalu jsou vždy plné ubytovací kapacity. Akce bude podle Koláře zásadní i pro podnikatele, kteří provozují na náměstí stánky s jídlem. „Od března nejezdí do Telče žádní zahraniční turisti a příjmy z festivalu podnikatelům pomůžou se s tou ztrátou lépe vypořádat,“ míní produkční.

Oproti minulému ročníku se vstupenky prodávají rychleji. Měsíc před festivalem museli pořadatelé zastavit online předprodej na Hradišťan s Javory a na Cirk La Putyka. „Dosáhli jsme na tři čtvrtě kapacity a poslední lístky už jsou k dostání jen v kamenném předprodeji. Na další tři koncerty vstupenky docházejí. Výjimečný je ale letošní ročník hlavně kvůli tomu, že naši fanoušci kupují průměrně víc lístků na všech sedmnáct koncertů,“ řekl Kolář. Desítky lidí pořadatelům píšou, jak se do Telče těší a že „alespoň utečou před tím blázincem“.

Kolář chápe opatrnost úřadů a zavedení roušek ve chvíli, kdy čísla nemocných byla vysoká. „Jenže teď už je situace úplně jiná a úřady by měly stejně aktivně pospíchat s tím, aby situaci rozvolnily. Dokud se nenajde vakcína, tak tenhle virus nikam nezmizí. Musíme se s ním naučit žít. To ovšem neznamená zavřít se před ním doma. Život v neustálém strachu není život. Musíme žít jako dřív, potkávat se, hrát a zpívat,“ řekl Kolář.

Je mu líto všech zrušených akcí, ať už ostravského NeFestivalu, jihlavského Divadla na Staré Plovárně i všech malých vesnických zábav. „Byl bych opravdu šťastný, kdyby zodpovědné úřady nefungovaly pouze jako soudce a kat, ale pomáhaly situaci ve všech ohledech zvládat,“ řekl Kolář.

Na Prázdninách v Telči zahrají od 24. července do 9. srpna Vladimír Mišík, Aneta Langerová, Monkey Business, Iva Bittová, Hradišťan, Vlasta Redl, Michal Prokop, Robert Křesťan, Žalman, Lenka Filipová, Ondřej Havelka, Ivan Hlas nebo Marien. Hraje se na zámeckém nádvoří i na náměstí, součástí jsou divadla pro děti. Loni festival přilákal asi 9000 diváků.

Reklama

Doporučované