Hlavní obsah

Prazdroj chystá hospodu zítřka. Dýško nebudete mít komu dát

Optimistický odhad pivovaru otevíral restaurace kolem Velikonoc. Teď optimistická verze říká květen.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Objednávky bez číšníka pomocí mobilního telefonu - i tak by mohly vypadat restaurace po otevření. Jenže klíčové je datum rozvolnění. Květnové datum totiž v případě Prazdroje představuje 300 restaurací, které už nikdy neotevřou.

Článek

V lednu loňského roku dodával Plzeňský Prazdroj své pivo zhruba do dvaceti tisíc restaurací. Dnes od něj pivo - do svého okénkového prodeje - objednává méně než deset procent z nich. A z padesátilitrového sudu se stal ohrožený druh.

Sud padesátka? Historie

„Už nekupují padesátilitrové sudy, ale menší kubatury, aby měli možnost to prodat a nezkazilo se to,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Prazdroj tak v hospodách každý měsíc přichází zhruba o 900 tisíc vytočených půllitrů. „Čím víc to půjde do sezony, tím bude ta ztráta vyšší,“ dodává s tím, že o to pivovar teď vyrábí méně. Zavřené restaurace smazaly 30 procent jeho tržeb.

Kdy se výroba zvedne a restaurace otevřou, si už neodvažuje odhadovat. „Náš nejoptimističtější odhad byl, že budeme otevírat okolo Velikonoc. Dnes je naše optimistická verze polovina května.“

V květnu už 300 restaurací neotevře

Tady ale platí jednoduchá rovnice. Čím pozdější otevření, tím větší problém. Pivovar totiž od samého začátku pandemie zjišťuje, jak hospody a restaurace, do kterých dodává, situaci zvládají. „Naposledy jsme s nimi mluvili 14 dní zpět. K mému překvapení jsou jen dvě procenta hospod, které říkají, že už neotevřou a do byznysu se zpět nevrátí. Je tu ale 8 procent majitelů, kteří říkají, že otevřou. Ale… A to ale je datum toho otevření. Jestli budou muset čekat další tři měsíce, bude to pro ně zřejmě likvidační,“ říká Mráz s tím, že zatímco leden a únor jsou v gastrobyznysu dobou, kdy restaurace nemají moc hostů a nevydělávají, v březnu a zejména v dubnu se situace otáčí a začíná plná sezona.

„V případě, že se otevře v květnu, v našem počtu to znamená 250 až 300 restaurací, o kterých víme, že už neotevřou,“

Restauracím, pivnicím a hospodám, které přežijí, chce pivovar dál pomáhat. V loňském roce ho například likvidace nevypitého piva stála 100 milionů korun a další desítky milionů pak další pomoc restauracím. V letošním roce se chce zaměřit na digitalizaci.

Objednávky bez číšníka

Hospoda po lockdownu by totiž mohla vypadat následovně: Prostřednictvím aplikace ve svém mobilním telefonu si vyberete z nabídky, objednáte a následně i prostřednictvím aplikace zaplatíte a odejdete. Bez kontaktu s číšníkem.

„Hospody se mohou jevit jako velmi konzervativní prostředí, ale pandemie ukázala, že i hospodští se stali mnohem digitálnější. Pracujeme na tom, abychom jim pomohli být více digitální. Budeme spolupracovat s firmou Qerko,“ říká Mráz s tím, že věří, že na tento provoz ještě letos přejdou tisíce provozoven.

Jak to bude s cenou piva po otevření, si Tomáš Mráz netroufá odhadovat. Upozorňuje ale, že Prazdroj hospodským nezdražil od roku 2019. „My už jsme odkládali zdražení několik delších období,“ říká Mráz s tím, že jak dlouho dokáže pivovar zdražení ještě odkládat, neví. „Pandemie nám pokládá otázky, na které nám nedává odpovědi,“ dodává.

Reklama

Doporučované