Hlavní obsah

Praze 11 nyní na rekonstrukci bývalé ubytovny Sandra chybí 70 až 100 milionů

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Radnici Prahy 11 na rekonstrukci bývalé ubytovny Sandra aktuálně chybí 70 až 100 milionů korun. Na sociálních sítích to uvedl místostarosta jedenácté městské části Ondřej Prokop.

Článek

Důvodem je podle něj letošní zdražování stavebního materiálu a prací. „Zateplení pláště budovy, výměnu oken a opravu střechy panelové budovy u metra Opatov projektanti v červenci vyčíslili asi na 190 milionů korun. V roce 2020 se přitom počítalo s náklady okolo 100 milionů,“ sdělil starosta Prahy 11 Jiří Dohnal.

V budově na adrese Nad Opatovem 2140 se nyní za 323,5 milionů korun bez DPH rekonstruují interiéry. Rada už dříve rozhodla, že se úprav dočká i vnější část budovy. Na to si městská část ke konci loňského roku vzala od pražského magistrátu v pořadí druhou půjčku a přijala dotaci. Starosta Dohnal na zasedání zastupitelstva loni v prosinci řekl, že maximální částka pro rekonstrukci budovy bude okolo půl miliardy. Praha 11 zatím od hlavního města získala dotace v celkové výši 303 miliony a 200 milionů korun si od magistrátu půjčila.

Tendr na opravy exteriéru Praha 11 zatím nevyhlásila. Návrh na vypsání zakázky předložil místostarosta radním v červenci. V materiálu bylo podle Prokopa uvedeno, že podmínkou podpisu smlouvy s vítězem tendru je to, že městská část v mezidobí získá potřebné finance. Rada však dokument v této podobě neschválila, podle Prokopa jej svými hlasy podpořili pouze zástupci koaličních ANO a ODS. Starosta Jižního Města k tomu uvedl, že podle něj je vhodnější nejprve zajistit chybějící peníze a zakázku vypsat až poté.

Podle Prokopa by však kvůli pozdnímu vypsání tendru mohlo hrozit, že městská část bude muset nechat budovu v nedokončeném stavu tzv. zakonzervovat. „Aktuální etapa interiérů skončí někdy během října. Pokud do té doby nebudeme mít vysoutěženého zhotovitele na druhou etapu, začneme platit současnému zhotoviteli finance za tzv. konzervování stavby, které jsou předběžně vyčíslené kolem jednoho milionu korun,“ uvedl.

Bývalá ubytovna u metra Opatov se opravuje od léta 2019. V budově by měly vzniknout kancelářské prostory, sál pro kulturní akce či jednání zastupitelstva, restaurace a 174 nových bytů. Ty by měly primárně sloužit mladým rodinám, seniorům, učitelům, lékařům, hasičům, strážníkům městské policie či zdravotním sestrám.

Úpravy interiérů má podle projektové dokumentace na starost společnost Hochtief. Stavební práce měly podle smlouvy z dubna roku 2019 stát 247 milionů korun bez DPH, cena se postupně navýšila na 323,5 milionů korun bez DPH. Podle Prokopa by rekonstrukce vnitřních prostor objektu z roku 1984 měla být hotová letos v říjnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované