Hlavní obsah

Praze hrozí zápis na seznam památek v ohrožení. „Nepokládám to za dramatické,“ reaguje Zaorálek

Historické centrum Prahy.

Reklama

aktualizováno •

Komisaři upozorňují na stávající i plánované výškové stavby v Praze, za hrozbu pro historické centrum Prahy uvádějí i připravovaný nový stavební zákon.

Článek

Historickému centru Prahy, které je zapsané od roku 1992 na seznam UNESCO, hrozí zařazení mezi památky v ohrožení. Takový seznam spravuje také UNESCO a zahrnuje památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku. Uvádí to Centrum světového dědictví UNESCO a centrála Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS ve zprávě, kterou vypracovali jejich zástupci po jarní monitorovací návštěvě Prahy.

“Já si nemyslím, že by ta situace byla taková, že by bylo možné říkat nějaké závěry. Opravdu bude záležet na tom dalším vývoji a já to nepokládám v tuto chvíli za dramatické,” uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Komisaři upozorňují na stávající i plánované výškové stavby v Praze, za hrozbu pro historické centrum Prahy uvádějí i připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. “Tuto středu jsem měl jednání s paní ministryní Dostálovou, kde jsme se dohodli na tom, co by v zákonu mělo být. Řekli jsme si, co musíme chránit z hlediska památkové ochrany. Na druhé straně stojí zájmy developerů,” komentoval Zaorálek výhrady komisařů. Příprava finálního znění stavebního zákona bude podle Zaorálka težký úkol.

Podle zprávy nyní je na Praze a České republice, aby započaly s nápravou tohoto stavu. To, jak se k tomu postaví, vyhodnotí Výbor pro světové dědictví na svém 44. zasedání příští rok. „Za nás je velmi pozitivní, že se ve zprávě vůbec nepíše o možném vyškrtnutí, které naopak bylo ve hře kvůli nečinnosti bývalé koalice dříve,“ napsala Seznamu Hana Třeštíková, zastupitelka a radní hlavního města Prahy pro oblast kultury.

Komisaři UNESCO vyjádřili politování nad nečinností státní správy při ochraně historického centra Prahy. „Reaktivní monitorovací mise z roku 2019 vyjadřuje politování, že smluvní stát nereagoval na obavy, doporučení a žádosti o řadě rozsáhlých rozvojových projektů navrhovaných uvnitř nárazníkové zóny, památky a širším okolí, vyjádřené v předchozích zprávách z misí,” uvádí komisaři UNESCO a ICOMOS ve zprávě z mise.

Pražský magistrát se ale odvolal na předešlou koalicii, která vůči památkám zaujímala jiný postoj. “Zástupci UNESCO a mezinárodní odborné organizace ICOMOS přijeli do Prahy v březnu a sami v aktuální zprávě reflektují, že postoj současné koalice je jiný než postoj té předchozí, na jehož základě si UNESCO dělalo obavy, zda se v Praze bere ochrana památek vážně,” napsala Seznamu Třeštíková. Zprávy z misí hovoří vždy diplomatickou řečí. Pokud už takto zmiňuje a konkrétně vytýká chyby, jedná se o závažné porušení podmínek, k jejichž dodržování se Česká republika zavázala spolu se zápisem Prahy na seznam světového dědictví UNESCO,“ řekl ke zprávě Václav Girsa, president Českého národního komitétu ICOMOS.

Reklama

Doporučované