Hlavní obsah

Pražská burza posílila o procento, dařilo se většině akcií

Rozhovor s analytikem J&T Pavlem Ryskou.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza v úvodu týdne posílila, index PX přidal 0,99 procenta na 1 070,68 bodu. Dařilo se většině titulů. Mediální společnost CME získala přes tři procenta, Moneta Money Bank 1,5 procenta a ČEZ, Komerční banka a Avast přes procento. Jedinými ztrátovými subjekty byly v pondělí likérka Stock a textilka PFNonwovens. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

„Je to zatím nejvyšší závěr domácího trhu v tomto roce,“ podotkl Pavel Hadroušek z Fio banky. Výše zavíral index PX naposledy loni 3. prosince, a to na 1 073,65 bodu.

Nejvíce v pondělí posílila, stejně jako v pátek, mediální společnost CME, jejíž akcie zdražily o 3,4 procenta na 85,20 koruny.

Z finančních emisí si vedla nejlépe Moneta Money Bank, polepšila si o 1,52 procenta na 79,95 Kč. Komerční banka získala 1,16 procenta na 961 Kč a Erste Bank 0,42 procenta na 810,40 Kč. Pojišťovna VIG si připsala necelé procento na 549,50 Kč.

„K růstu se přidaly ve druhé části dne také akcie ČEZ, jež reagovaly na stabilizaci cen povolenek,“ uvedl Hadroušek.

Cenné papíry energetické společnosti pak končily výše o 1,28 procenta na 552 korunách. Také technologická firma Avast získala přes procento, její akcie uzavřely na 90 korunách.

Česká měna po ranním posílení po číslech o výrobní inflaci většinu svých zisků smazala a zakončila k euru silnější o haléř na 25,65 Kč/EUR. Lehce zpevnila také k dolaru, ve srovnání s pátečním závěrem si polepšila o dva haléře na 22,60 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované