Hlavní obsah

Pražská burza chce být atraktivnější: Nabídne akcie Volkswagenu, Nokie nebo Juventusu Turín

Na pražskou burzu míří zahraniční tituly.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koncem května se začne na Burze cenných papírů Praha obchodovat s 31 novými zahraničními tituly. Jedná se o duální listingy přenesené z jiných evropských burz.

Článek

Největší světová automobilka, západoevropské i středoevropské banky nebo pojišťovny, technologické i spotřebitelské tituly, dva přední evropské fotbalové kluby nebo přední světové burzovně obchodovatelné fondy. Nabídka na pražské burze bude za přibližně dva týdny mnohem bohatší než dosud.

Postarali se o to tři členové burzy - Wood&Company, Patria a Raiffeisenbank - kteří ze zahraničních trhů nakoupili zajímavé tituly a budou v roli tzv. tvůrců trhu zajišťovat jejich obchodování v Praze.

„Duální listingy vybraných zahraničních titulů se, doufám, stanou příjemným zpestřením a zajímavou investiční příležitostí pro tuzemské investory. Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu a bude tak podporovat jeho likviditu, by mělo jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích,” vysvětluje krok generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Emise budou obchodovány na neregulovaném trhu Free Market. Obchodování bude probíhat v českých korunách, dle standardních pravidel v rámci systému Xetra. Výplatu dividend bude zajišťovat Centrální depozitář cenných papírů.

Pražská burza se tak snaží (podobně jako to loni udělala burza vídeňská)  zvýšit atraktivitu v očích investorů a motivovat další lidi k obchodování na kapitálovém trhu. V nejbližších dnech proto dělá dva dobře viditelné kroky. Nejprve 15. května rozjede trh START pro menší tuzemské firmy, zároveň 22. května začne formou tzv. duálních listingů obchodovat se zmíněnými 31 zahraničními tituly.

Seznam všech 31 zahraničních titulů, které budou nově na pražské burze doma, najdete ve videu v úvodu článku. Stejně jako vysvětlení mluvčího burzy stran rozdílů mezi primárními emisemi a duálními listingy.

Reklama

Doporučované