Hlavní obsah

Pražská burza dnes mírně oslabila, nedařilo se ČEZu či Avastu

Rozhovor s analytikem Martinem Kyceltem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes mírně oslabila, index PX klesl o 0,11 procenta na 1084,11 bodu. Dolů ho táhly především energetická společnost ČEZ, která dnes zveřejnila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí, či technologická firma Avast. Naopak se ziskem končily české banky nebo operátor O2. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Článek

Před dnešním obchodováním oznámil ČEZ, že mu čistý zisk za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně zhruba o polovinu na 13,6 miliardy korun a tržby vzrostly o 12 procent na 148,1 miliardy. Podle Josefa Dudka z Fio banky výsledky za 3. čtvrtletí na všech úrovních zaostaly za odhady trhu. „Nicméně roční cíle byly potvrzeny díky zpětnému přecenění derivátů v prvním a druhém kvartále,“ dodal. Cenné papíry ČEZ tak dnes zlevnily o 0,57 procenta na 519 korun.

Avast dnes mírně korigoval pondělní růst, jeho akcie odepsaly 0,76 procenta na 130 korun. O tři čtvrtě procenta přišla i mediální společnost CME, cena jedné její akcie končila na 101,20 Kč.

Nevýrazněji, a to o 1,71 procenta na 287 korun, dnes oslabila nápojářská Kofola. A to přesto, že společnost v pondělí po uzavření trhu oznámila podle Dudka lepší než očekávána čísla hospodaření za třetí čtvrtletí. V pondělí totiž akcie posílily o téměř tři procenta, podotkl.

Z českým bank se dnes vedlo lépe Monetě Money Bank, jejíž cenné papíry si polepšily o 0,71 procenta na 78,55 koruny. Akcie Komerční banky pak vzrostly o 0,19 procenta na 786 Kč.

Necelá dvě procenta si připsaly O2 a PFNonwovens. Cenné papíry telekomunikační firmy zdražily na 225,50 Kč a akcie textilky na 720 Kč.

Koruna dnes stagnovala k euru, v 17:00 se podle Patria Online obchodovala za 25,51 Kč/EUR. Okolo této úrovně se drží již zhruba dva týdny. Vůči dolaru česká měna oslabila o šest haléřů na 23,18 Kč/USD.

Reklama

Doporučované