Hlavní obsah

Pražská burza dnes mírně ztrácela, index PX oslabil o 0,07 procenta

Rozhovor s investičním stratégem Starteepo Dušanem Jilčíkem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vypadal závěr týdne na burze v Praze?

Článek

Pražská burza dnes mírně ztrácela, index PX oslabil o 0,07 procenta na 1028,40 bodu. Z hlavních emisí se nedařilo zejména cenným papírům technologické společnosti Avast a mediální skupiny CME. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Dnešní seance se podle makléře Fio banky Davida Brzka nesla ve znamení umírněnějších objemů obchodů. Celková aktivita nedosáhla ani 400 milionů korun. „Záporné body do indexu v závěru týdne přidávaly především emise s nižší kapitalizací s výraznějšími ztrátami, velké emise vesměs posilovaly,“ uvedl Brzek.

Akcie společnosti Avast zlevnily o více než 2,5 procenta na 76,50 koruny. Emise pojišťovny CME odepsala 1,75 procenta na 73,10 Kč.

„Na letošní minimální hodnoty se propadly akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR,“ upozornil Brzek. Cenné papíry výrobce cigaret odepsaly 1,37 procenta na 14 380 korun.

Z finančních titulů se nedařilo akciím rakouské pojišťovny VIG. Jejich hodnota klesla o 1,18 procenta na závěrečných 544 korun za akcii.

Naopak k ziskovým se zařadily cenné papíry společností Pegas a ČEZ. Akcie textilky Pegas Nonwovens zdražily o 0,93 procenta na 870 korun. Cenné papíry ČEZ zpevnily o 0,73 procenta na 550 korun.

Česká měna se kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,78 Kč/EUR a 22,82 Kč/USD. Proti čtvrtečnímu večeru koruna zpevnila vůči euru o dva haléře, na dolar naopak osm haléřů ztratila. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované