Hlavní obsah

Pražská burza dnes rostla, dařilo se akciím bank a ČEZu

Rozhovor s ekonomem České spořitelny Michalem Skořepou.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza zakončila týden růstem, index PX dnes posílil o 0,76 procenta na 1081,90 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie Erste Bank, Komerční banky a elektrárenské společnosti ČEZ. Aktivita na trhu byla nízká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Článek

„Dnešní růst pouze vylepšil, nicméně nezměnil negativní obrázek celého týdne. Pražská burza za celý týden mírně oslabila. Podobně jako ostatní světové indexy tak přerušila šestitýdenní růstovou šňůru,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

V zisku zakončil dnešní den celý finanční sektor. Nejlépe si vedla Erste Bank, která zhodnotila o 1,68 procenta na 846,40 Kč. Komerční banka posílila o 0,7 procenta na 796,50 koruny a pojišťovna VIG o 0,4 procenta na 623,50 Kč. Akcie Monety Money Bank si polepšily o 0,19 procenta na 79,45 Kč.

Cenné papíry ČEZu zdražily o 0,68 procenta na 516 korun. Posilovala také technologická společnost Avast a operátor O2. Se ztrátou naopak skončily nápojářská Kofola, textilka Pegas Nonwovens a tabáková společnost Philip Morris ČR.

Česká měna dnes k euru popáté za sebou mírně posílila a zpevnila o dva haléře na 25,50 Kč/EUR. Za celý týden si polepšila zhruba o desetník. Vůči dolaru dnes ztratila čtyři haléře na 23,11 Kč/USD, ztrácela společně s eurem. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované