Hlavní obsah

Pražská burza dnes rostla, pomohly jí hlavně akcie Komerční banky

Rozhovor s Radimem Dohnalem, analytikem Capitalinked.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes smazala úterní ztráty. Index vzrostl o 0,36 procent na 1080,53 bodu. Vzhůru ho táhly především akcie Komerční banky a Monety. Brzdou výraznějšího růstu indexu byla hlavně Erste Bank.

Článek

Z 12 hlavních titulů pražské burzy jich dnes uzavřelo obchodování se ziskem sedm. Nejlépe si vedly cenné papíry Komerční banky, které zdražily o 2,18 procenta na závěrečných 962,50 koruny za kus. Dařilo se také dalšímu bankovnímu titulu, Monetě. Její akcie zpevnily o 1,27 procenta na 80 Kč.

Mimo bankovní sektor se na burze dařilo například CME či energetické společnosti ČEZ. Emise mediální skupiny CME si polepšila o 1,24 procenta na 81,60 koruny. Cenné papíry firmy ČEZ zdražily o 0,64 procenta na závěrečných 547,50 koruny.

Mezi ztrátové tituly se dnes zařadila především Erste Bank. Její akcie odepsaly 2,44 procenta na 832,20 koruny. „Rakouská banka tak doháněla včerejší ztráty finančního sektoru v Evropě, který negativně reagoval na zprávu o možném praní špinavých peněz v Raiffeisen Bank,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

O více než procento zlevnily také cenné papíry textilky PFNonwovens. Burzovní seanci uzavřely s kurzem 780 korun za kus.

Česká měna dnes zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru posílila od úterního podvečera o tři haléře na 25,59 Kč/EUR a k dolaru o pět haléřů na 22,61 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované