Hlavní obsah

Pražská burza dnes zpevnila, dařilo se většině hlavních titulů

Rozhovor s ekonomem Štěpánem Křečkem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza smazala část svých čtvrtečních ztrát. Index PX dnes posílil o 0,34 procenta na 1 083,11 bodu. Dařilo se většině hlavních emisí v čele s akciemi výrobce cigaret Philip Morris. Jediným titulem v červených číslech byl ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes zpevnila k dolaru a stagnovala vůči euru.

Článek

Z 12 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX, jich osm zakončilo dnešní burzovní seanci se ziskem. Cenné papíry Kofoly, banky Moneta a textilky PFNonwovens stagnovaly.

„Zájem pokračoval u dividendových titulů, když na nejvyšší hodnoty od dubnového podividendového propadu se dostaly akcie tabákového výrobce Philip Morris ČR,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek. Cena akcií kutnohorské firmy stoupla o 2,88 procenta na závěrečných 14 280 korun.

O více než 2,5 procenta na 132 Kč za kus si polepšily akcie technologické společnosti Avast. Z finančních titulů si nejlépe vedla pojišťovna VIG s posílením o 0,63 procenta na 639 korun za akcii.

Jedinou z hlavních emisí pražské burzy, která ztrácela, byla ta firmy ČEZ. Akcie energetické společnosti dnes zlevnily o 0,39 procenta na 513 korun. „Kurz se postupně vrací na spodní stranu pásma, ve kterém se drží již více jak čtyři měsíce,“ poznamenal Brzek.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,59 Kč/EUR a 23,15 Kč/USD. V porovnání se čtvrtečním podvečerem zpevnila koruna vůči dolaru o 11 haléřů a k euru stagnovala. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované