Hlavní obsah

Pražská burza i díky růstu akcií Monety posílila

Rozhovor s Annou Píchovou, analytičkou společnosti Cyrrus.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes mírně rostla, index PX stoupl o 0,18 procenta na 1067,33 bodu. Dařilo se akciím bankovních titulů Moneta Money Bank a Erste Bank nebo likérky Stock Spirits, naopak ztrácely cenné papíry mediální společnosti CME či Komerční banky. Vyplývá to z webových stránek burzy. Česká měna dnes posílila vůči euru i dolaru.

Článek

Akcie Monety reagovaly posílením na úterní informaci, že skupina Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Mělo jít o jednu z největších transakcí v historii českého bankovního trhu.

„Tahounem byla Moneta Money Bank, která při největším objemu 198 mil. Kč posílila o 1,64 procenta nad 80 Kč, tedy na úroveň, kde se akcie nacházely před oznámením akvizice Air Bank. Stalo se tak po zprávě, že PPF odstupuje od této fúze,“ uvedl makléř Fio Banky Josef Dudek.

Nejziskovějším titulem se dnes staly akcie likérky Stock Spirits, které si polepšily o 1,8 procenta na bezmála 68 korun. „Největším propadlíkem se staly akcie mediální skupiny CME, které přišly o 4,3 procenta. I tak jsou akcie od začátku roku jednoznačně nejúspěšnější mezi tituly obchodovanými na pražském parketu, když jejich cena vyskočila již o více jak 28 procent,“ poznamenal analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Akcie Komerční banky oslabily o 0,26 procenta na 953,50 koruny, naopak emise Erste Bank zdražily o 0,55 procenta na 807 koruny. „Lokální minimum nadále hledá Pegas poté, co odepsal dalších 1,04 procenta na nové roční minimum 764 Kč,“ uvedl Dudek.

Česká měna dnes k euru lehce posílila, polepšila si o čtyři haléře na 25,65 Kč/EUR. Vůči dolaru zpevnila výrazněji, o osm haléřů na 22,54 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované