Hlavní obsah

Pražská burza je dividendový ráj, trendem je robotické poradenství

Magazín Byznys index s ředitelem makléřské společnosti Patria Finance Tomášem Jarošem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak a do čeho Češi investují? Trendy v (nejen) online investování přiblížil v burzovním studiu Seznamu ředitel makléřské společnosti Patria Finance Tomáš Jaroš.

Článek

Ačkoli peníze na běžných účtech ztrácejí hodnotu, bankovní vklady tvoří zhruba polovinu úspor českých domácností. V investicích mají Češi zatím jen velice nízký podíl svých úspor – v investičních fondech je to zhruba patnáct procent prostředků, v akciích okolo čtyř procent.

Ve Spojených státech přitom mají lidé v depozitech přibližně deset procent peněz a čtyřicet procent lidí investuje přímo na burze. Také v západní Evropě je podíl vkladů v rámci celkových úspor ve srovnání s Českem asi poloviční.

„V Česku investuje asi jen patnáct procent dospělé populace, z toho online téměř 0,5 procenta, tedy okolo padesáti až sta tisíc lidí. Češi (když už investují na burze – pozn. red.) mají rádi investování online, jen v naší společnosti je takových přes devadesát procent, zbytek obchoduje po telefonu,“ popisuje zkušenosti s českými investory Tomáš Jaroš.

Sázka na jistotu

Důvody, proč Češi tolik neinvestují, spatřuje v nižší míře finanční gramotnosti v porovnání se zeměmi Evropské unie. Češi se také bojí ztrát a často hledají investice, u nichž je zaručena hodnota vstupní investice, což je u dynamičtějších investic problematičtější.

Tomáš Jaroš

Přes 20 let působí ve skupině ČSOB, kde začínal jako konzultant na strategii, skoro 15 let v exekutivních pozicích a od roku 2018 řídí společnost Patria Finance.

Absolvent Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Problém je také v paradoxu volby. „V oblasti investic je opravdu z čeho vybírat, jsou stovky až tisíce možností, a hodně lidí se v tom proto neorientuje. Nedá se to srovnávat třeba s hypotékami nebo půjčkami, které jsou komoditizovanými finančními produkty a člověk si většinou vybírá z několika podobných nabídek,“ říká ředitel společnosti Patria Finance.

Zhodnocování brzdí posilující koruna

Hodně českých investorů začíná na pražské burze, která je považována za dividendový ráj. Dividendový výnos na našem trhu činí přes pět procent, což je mnohem více než v celé Evropské unii, kde je průměr okolo tří procent. V USA je pak výnos ještě o polovinu nižší.

„Žebříčku nejpopulárnějších akcií na pražském trhu vévodí akcie energetické společnosti ČEZ, velice žádané byly loni také akcie bank – Komerční banka, Moneta Money Bank. Z důvodu akvizic také akcie CME, vlastníka TV Nova, a dále ještě dividendová stálice Philip Morris ČR,“ přibližuje klientské statistiky šéf jedné z největších makléřských firem v Česku.

Počet českých investorů, kteří investují do titulů na pražské burze, přitom dlouhodobě klesá. Hodně z nich hledá investiční příležitosti jinde, třeba na akciových burzách v Severní Americe nebo západní Evropě. „Mezi nejpopulárnější akcie našich klientů patří na Wall Street obchodované technologické tituly skupiny FAANG, tedy Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet. V západní Evropě obchodování vévodí německé banky Commerzbank a Deutsche Bank nebo francouzský mobilní operátor Orange,“ doplňuje Jaroš.

Bariérou při investování na zahraničních burzách je však pro Čechy nutnost měnové konverze, protože dlouhodobě posilující koruna ukrajuje ze zhodnocení investic.

Na hranici gamblingu

Populárnější investicí jsou v Česku podílové fondy. Podle aktuální statistiky Asociace pro kapitálový trh České republiky v nich mají Češi zainvestováno již 1,5 bilionu korun. „V minulosti byly zajímavé fondy peněžního trhu a garantované fondy, což ale dnes, v prostředí velice nízkých až záporných úrokových sazeb, neplatí. Většina peněz směřuje do dynamičtějších fondů, jako jsou smíšené fondy, stabilní růst objemu prostředků zaznamenávají také akciové fondy,“ shrnuje Jaroš trendy v oblasti kolektivního investování.

Patria Finance

Jedna z největších makléřských firem v Česku.

Člen pražské a budapešťské burzy, současně poskytuje obchodování na dalších 25 světových burzách včetně zemí EU, USA, Kanady, Švýcarska nebo Hongkongu.

Přes společnost obchoduje téměř 30 tisíc klientů.

Češi v posledních letech také více zkoušejí investovat na měnovém trhu, který patří k nejrizikovějším. Dlouhodobě na něm ztrácí více než osmdesát procent obchodníků. „Odhadovat krátkodobý vývoj směnných kurzů je na hraně gamblingu,“ poznamenává Jaroš, který část kariéry strávil také jako finanční analytik.

Pomůže robot

I když už Češi své investice často spravují online, jsou tací, kteří svá investiční rozhodnutí rádi konzultují. „Makléř je pro investora často jazýčkem na vahách před samotným rozhodnutím, jakou investici koupit nebo prodat. Přidanou hodnotou makléře je to, že vidí do terminálů zpravodajských agentur, jako jsou Reuters nebo Bloomberg, a má tak po ruce hodně kurzotvorných informací,“ přibližuje práci burzovních makléřů Jaroš.

Velkým globálním investičním trendem je robotické poradenství. I v Česku tento produkt již nabízí několik investičních společností. „Na základě investičního profilu a horizontu klienta se algoritmus snaží namíchat portfolio z burzovně obchodovaných fondů (ETF) tak, aby co nejlépe odpovídalo požadavkům a představám investora. Na denní bázi pak algoritmus hlídá, zda požadavky klienta stále korespondují s jeho profilem,“ vysvětluje jednu z velkých výhod robotického poradenství Tomáš Jaroš, ředitel společnosti Patria Finance.

Reklama

Související témata:

Doporučované