Hlavní obsah

Pražská burza je nejslabší za téměř rok a půl

Rozhovor s Annou Píchovou, analytičkou Cyrrusu.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Na nejslabší úroveň za téměř jeden a půl roku se dnes propadla pražská burza. Index PX oslabil o 1,80 procenta na 1008,11 bodu. Níže byl naposledy v červenci loňského roku. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Dnes burzu táhl dolů hlavně pokles ceny akcií bankovní skupiny Erste o zhruba 6,5 procenta. Ztrácely ale skoro všechny hlavní emise burzy.

Cenné papíry Erste dnes zaznamenaly největší objem obchodů i nejvýraznější propad z hlavních emisí. Zlevnily o 6,49 procenta na 778,20 koruny, což je nejnižší cena od konce loňského února. Akcie Erste zasáhlo podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera navržené zdanění bankovních aktiv v Rumunsku. Dnes výrazně oslabily podle agentury Reuters kromě Erste Bank i akcie další rakouské banky Raiffeisen. Obě banky mají v Rumunsku aktiva, Erste vlastní největší rumunskou banku Banca Comerciala Romana.

Do skupiny Erste patří Česká spořitelna. Podle analytiků ze společnosti KBW může plánovaná rumunská daň zasáhnout i francouzskou společnost Société Générale, která vlastní většinový podíl v tuzemské Komerční bance. Akcie Komerční banky dnes na pražské burze také ztrácely, ale jejich zlevnění nebylo tak výrazné jako u Erste. Oslabily o 0,96 procenta na 876,50 koruny.

Oslabily téměř všechny hlavní emise pražské burzy. Jako jediné si polepšily akcie společnosti ČEZ, a to o rovné procento na 554,50 koruny.

Česká měna dnes mírně oslabila vůči euru a posílila k dolaru. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 25,74 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o 12 haléřů na 22,52 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované