Hlavní obsah

Pražská burza klesla za týden o více než čtyři procenta

Rozhovor s analytikem Komerční banky Miroslavem Frayerem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Závěr týdne na burzách komentuje v rozhovoru pro Televizi Seznam analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Článek

Akcie na pražské burze v tomto týdnu propadly a index PX ubral 4,4 procenta na 983,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo pouze akciím antivirové společnosti Avast, naopak největší pokles postihl akcie mediální skupiny CME. Minulý týden akcie oslabily o 1,2 procenta.

„Předvánoční týden patřil zasedání americké centrální banky Fed, která dle očekávání zvýšila sazby. Celkově trh přijal zprávy jako více ‚jestřábí‘ a především akcie reagovaly negativně. Na akciovém trhu je patrné pokračování negativní nálady a s tím spojený prodejní tlak. Americké indexy před vánočními svátky odepsaly 3,5 procenta, Evropa prostřednictvím indexu DAX 2,5 procenta. Ani domácí trh se nedržel stranou výprodejů,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Avastu, které posílily o dvě procenta na 78 Kč. Byl to jediný růstový titul uplynulého týdne. Akcie Avastu dokázaly odolat všeobecné prodejní náladě i přes informaci, že firma může být vyšetřována britským antimonopolním úřadem.

Naopak nejhůře se dařilo skupině CME, která ztratila 12,5 procenta na 64 Kč. Důvodem je pokračující globální výprodej v technologickém sektoru. Navíc situace v Rumunsku, které chystá nové sektorové daně, společnosti rovněž nepomáhá. Investoři se snaží vyhnout jakémukoliv propojení na Rumunsko. V případě CME je navíc již delší dobu na trhu vidět velký prodejce vzhledem k nadprůměrným obchodovaným objemům.

Vánoční svátky budou mít výrazný vliv na obchodování v příštím týdnu. V ČR a většině Evropy se nebude obchodovat 24. až 26. prosince. V USA bude na Štědrý den zavřeno půl dne a 25. prosince celý den. „Očekáváme ‚mělké‘ obchodování, které může mít vysokou rozkolísanost . Nervozita z posledních dní se může promítnout i do svátečního týdne. V Evropě se bude sledovat dění v Rumunsku, které má přesah i na jiné evropské trhy,“ upozornil analytik.

Reklama

Doporučované