Hlavní obsah

Pražská burza měla výpadek, koronavirus to nebyl

Foto: Burza cenných papírů Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská burza otevřela se zpožděním a stejně jako okolní trhy se akcie na ní vzpamatovávají z hlubokých propadů minulého týdne.

Článek

Jako kdyby nestačil koronavirus, který minulý týden odepsal miliardové hodnoty z ceny akcií po celém světě.

Burza cenných papírů Praha otevřela v pondělí se zpožděním sto minut kvůli technickým potížím. Akcie po pozdním otevření kopírovaly okolní trhy a rostly.

Burza v Praze obvykle otevírá v 9:00 ráno, ale v pondělí začala až po půl jedenácté. „Obchodování se zpozdilo kvůli technickým problémům na trase z Vídně,“ řekl mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. Podle informací agentury Reuters neobchodovala ráno ani burza v Budapešti.

Akcie i dluhopisy začaly týden na hlavních světových trzích pozitivně. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka taková situace pravidelně vzniká, pokud je na obzoru zvýraznění podpory ze strany centrálních bank. Náznaky možné podpory už poskytli šéfové americké a japonské centrální banky, připomněl Vlk.

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne výrazně oslabily. Podle analytiků za tím stály obavy ze šíření nového koronaviru. Index PX za týden propadl o 10,3 procenta na 977,1 bodu. Pražská burza se v pátek ocitla na nejslabší úrovni od června 2017. Žádná z akcií minulý týden nepřinesla zhodnocení.

Dnes dopoledne naopak stoupaly ceny všech titulů.

Novým typem koronaviru, šířícím se od prosince z Číny, se nakazilo už přes 88 000 lidí v téměř sedmi desítkách zemí. Tři tisíce nakažených zemřely. Z evropských zemí hlásí nejvíce případů nákazy Itálie. V Česku testy odhalily první tři případy nákazy v neděli.

Reklama

Doporučované