Hlavní obsah

Pražská burza mírně oslabila, dolů ji táhly Erste a Avast

Rozhovor s hlavním ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou.Video: Silvie Friedmannová, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,14 procenta na 1068,72 bodu, přestože ztratily jen tři tituly, a to Avast, Erste Bank a Philip Morris. Ostatní emise uzavřely dnešní seanci se ziskem. Nejvíce, 1,27 procenta, si připsala pojišťovna VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

„Pražská burza dnes na úrovni indexu v podstatě kopíruje mírný sestup západních trhů,” poznamenal Tomáš Vlk z Patria Finance.

Za negativním vývojem je hlavně pokles Erste Bank a technologické společnosti Avast. Erste odepsala procento na 914,60 Kč a Avast 1,66 procenta na 89 korun. Třetí ztrátovou emisí dnes byla tabáková firma Philip Morris, jejíž cenné papíry zlevnily o 0,29 procenta na 13 720 Kč.

Nejlépe si vedla pojišťovna VIG, jejíž cenné papíry zdražily o 1,27 procenta na 635,50 Kč. Procento si připsala likérka Stock. Zisky dalších titulů byly menší. O zhruba čtyři desetiny procenta vzrostly akcie mediální společnosti CME a O2 a asi tři desetiny procenta získaly Moneta Money Bank, Kofola, Komerční banka a textilka PFNonwovens. Cenné papíry energetické společnosti ČEZ přidaly 0,09 procenta na 531,50 Kč.

Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila o šest haléřů na 25,63 Kč/EUR, k dolaru si polepšila o 17 haléřů, podle serveru Patria Online se v 17:00 obchodovala za 22,84 Kč/USD. Aktualizovaná prognóza České bankovní asociace, která zhoršila odhad růstu české ekonomiky, korunu neovlivnila.

Reklama

Doporučované