Hlavní obsah

Pražská burza mírně připisovala. V Německu zaujal zákaz „shortování“ divokého titulu

Komentář Dušana Jilčíka.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, index PX stoupl o 0,2 procenta na 1 060,2 bodu. Za samotný pátek index vzrostl o 0,13 procenta.

Článek

V týdnu se dařilo nejlépe akciím mediální skupiny CME, naopak nejvíce poklesly akcie textilní společnosti PFNonwovens. Předcházející týden české akcie posílily o 1,1 procenta.

Vedle pokračujícího jednání zástupců USA a Číny ohledně obchodní dohody se trh zaměřil na zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed a končící výsledkovou sezonu, uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Připomněl, že americké indexy uzavřely týden v lehkém plusu do 0,5 procenta a německý DAX uzavřel rovněž v kladných číslech, plus 1,5 procenta. Západní Evropa reagovala kladně na prohlášení Evropské centrální banky, která uvažuje o možné další podpoře úvěrování, dodal. „Domácí index PX za nimi lehce pokulhával především kvůli akciím ČEZ a rakouským finančním institucím,“ řekl. Jde především o výsledky pojišťovny VIG a Erste Bank.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie CME, které přidaly 8,6 procenta na 82,4 Kč. Firma těží ze solidních výsledků, které zveřejnila již před několika týdny, a z pozitivního momentu na zámořských trzích. Současně jí pomáhá kladné hodnocení od různých investičních domů.

Naopak nejhůře se dařilo akciím PFNonwovens, které oslabily o 3,1 procenta na 810 Kč. Společnost se obchoduje ve velmi nízkých objemech, a proto každá větší objednávka je znát na pohybu ceny. Žádná kurzotvorná informace zveřejněna nebyla.

Poslední únorový týden by se měl obejít bez výraznějších informací. Nadále se budou sledovat všechny zprávy ohledně jednání USA a Číny či brexitu. „Celkově jsme pro příští týden neutrální a očekáváme, že i odezva indexů bude bez trendu. Podmínkou je přinejmenším odsunutí zvýšení cel mezi USA a Čínou,“ uzavřel analytik.

Na světových trzích v tomto týdnu zaujalo analytika společnosti Starteepo Dušana Jilčíka, že německý regulátor BaFin zakázal tzv. shortovat (tedy spekulovat na pokles) akcie firmy Wirecard. „Docházelo tam k machinacím a kurz obrovsky kolísal. Zákaz shortování si pamatuji naposledy před deseti lety během finanční krize,“ okomentoval to Jilčík.

Celý komentář Dušana Jilčíka najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované