Hlavní obsah

Pražská burza oslabila po zlevnění většiny hlavních emisí

Rozhovor s hlavním makléřeem Wood&Company Vladimírem Vávrou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes oslabila po propadu cen většiny hlavních emisí. Index PX klesl o 1,19 procenta na 1067,67 bodu. Nejvýrazněji ztrácely akcie bankovní skupiny Erste a mediální skupiny CME. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Ze 13 hlavních emisí pražské burzy skončilo v červených číslech osm a další tři stagnovaly. Nejvíce si pohoršily cenné papíry rakouské Erste, které zlevnily o 2,93 procenta na 807,80 koruny. Podobný propad postihl akcie CME, které oslabily o 2,82 procenta na 79,30 koruny.

Pouze dvě z hlavních emisí si polepšily. Zdražily akcie výrobce nápojů Kofola o 1,32 procenta na 308 korun a akcie pojišťovací skupiny VIG o 0,45 procenta na 564 korun.

Kromě pražské burzy se dnes do ztrát propadly podle analytika Komerční banky Jiřího Kostky i další evropské akciové trhy. „Důvodem je zhoršení prognózy ECB (Evropské centrální banky) na vývoj HDP celé eurozóny," sdělil.

Česká měna dnes také oslabovala, a to k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru vůči euru o tři haléře na 25,62 Kč/EUR a k dolaru o 20 haléřů na 22,81 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované