Hlavní obsah

Pražská burza počtvrté v řadě klesla, Avast se propadl o 12 %

Analytik Lukáš Novotný z WOOD & Company o kondici Deutsche Bank a dalších evropských finančních ústavů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza počtvrté v řadě oslabila, k čemuž přispěl i propad akcií české softwarové firmy Avast o více než 12 procent. Index PX klesl o 2,11 procenta na 1074,39 bodu. Avast na burze ztrácí už od pondělí, kdy se v médiích objevily informace, že firma prodává data svých klientů jiným nadnárodním společnostem.

Článek

Akcie Avastu dnes odepsaly 12,32 procenta na 121 korun. Od pondělí už cenné papíry firmy na pražské burze zlevnily asi o čtvrtinu. Avast vyrábí mimo jiné antivirové programy Avast a AVG a podle tržeb je druhou největší antivirovou firmou na světě.

Zahraniční servery Motherboard a PCMag v pondělí uvedly, že Avast přes dceřinou firmu Jumpshot prodává data o vyhledávání či nákupech 100 milionů svých uživatelů firmám Google, Coca-Cola nebo Microsoft. Avast prodej dat nepopřel, firma ale tvrdí, že data jsou anonymizovaná. Dnes společnost oznámila, že činnost divize Jumpshot, která se zabývá zpracováním dat, s okamžitou platností ukončí.

Protože Avast patří k emisím, s nimiž se na pražské burze obchoduje pravidelně v největších objemech, jeho propad přispěl k poklesu celé burzy. Dnes ale ztrácely nebo stagnovaly téměř všechny hlavní emise. Oslabily třeba akcie bankovní skupiny Erste, které dosáhly největšího objemu obchodů, a to o 0,43 procenta na 836,80 koruny. Růst zaznamenaly z hlavních emisí pouze cenné papíry operátora O2, které zdražily o 0,21 procenta na 237,50 koruny.

Česká měna dnes oslabila k euru a zpevnila k dolaru. Koruna k 17:00 oproti předchozímu závěru oslabila vůči euru o pět haléřů na 25,28 Kč/EUR, zatímco k dolaru o tři haléře posílila na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z výsledků obchodování na serveru Patria Online.

Reklama

Související témata:

Doporučované