Hlavní obsah

Pražská burza posílila, nahoru ji táhly akcie KB, ČEZ a Monety

Rozhovor s analytikem Cyrrus Tomášem Pfeilerem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,23 procenta na 1 040,51 bodu. Nahoru burzu táhly hlavně akcie Komerční banky, energetické firmy ČEZ a Monety Money Bank, s nimiž se obchodovalo v největších objemech z hlavních emisí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Ze 13 hlavních emisí byly cenné papíry Komerční banky, ČEZ a Monety jedinými, které dosáhly růstu. Transakce s těmito akciemi ale tvořily zhruba tři čtvrtiny z celkového dnešního objemu obchodů na burze, takže pomohly k růstu burzovního indexu.

Akcie Komerční banky zdražily o 1,52 procenta na 869,50 koruny, akcie ČEZ o 1,72 procenta na 532 korun a akcie Monety o 0,40 procenta na 74,70 koruny. „Nejvíce si dnes polepšily akcie výrobce a distributora elektřiny, které reagovaly na zprávy o možné výplatě mimořádné dividendy,“ sdělil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Ostatních deset hlavních emisí skončilo se ztrátou. Největší propad postihl cenné papíry mediální skupiny CME, které zlevnily o 1,62 procenta na 85 korun. Z nejobchodovanějších emisí oslabily například akcie bankovní skupiny Erste, a to o 0,36 procenta na 822 korun.

Česká měna dnes stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. Koruna k 17:00 oslabila vůči dolaru o sedm haléřů na 23,21 Kč/USD. K euru sice také zaznamenala oslabení, ale pouze o haléř na 25,86 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované