Hlavní obsah

Pražská burza posiluje, nejvíc táhly akcie Erste

Rozhovor s Tomášem Pfeilerem, portfolio manažerem společnosti Cyrrus.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza potřetí v tomto týdnu rostla. Index PX dnes posílil o 0,52 procenta na 1034,95 bodu. Dařilo se většině hlavních titulů v čele s Erste Bank. Brzdou výraznějšího růstu indexu byly cenné papíry CME a Komerční banky.

Článek

Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám.

Ze 12 hlavních emisí pražské burzy jich osm uzavřelo dnešní obchodování se ziskem. Další dva tituly – VIG a Avast – skončily na stejné hodnotě jako při ranním otevření burzy.

Nejvýraznější růst dnes zaznamenaly akcie rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich hodnota vzrostla téměř o dvě procenta na závěrečných 791,80 koruny za kus.

Více než procento si připsaly cenné papíry likérky Stock a výrobce cigaret Philip Morris ČR. Akcie Stocku zdražily o 1,24 procenta na 65,20 Kč, Philip Morris posílil o 1,12 procenta na 14 500 korun.

Dařilo se také cenným papírům energetické společnosti ČEZ. Jejich cena stoupla o necelé procento na 560,50 koruny.

Naopak mezi ztrátové patřily akcie mediální skupiny CME, které oslabily o 1,43 procenta na 69 Kč za kus. Do červených čísel se dostala také emise Komerční banky s poklesem o 0,61 procenta na 898,50 koruny.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,80 Kč/EUR a 22,59 Kč/USD. Ve srovnání s úterním podvečerem koruna oslabila vůči euru o tři haléře, na dolar ztratila jeden haléř. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované