Hlavní obsah

Pražská burza ztrácí, dolů ji táhla Erste, oslabil i ČEZ či KB

Rozhovor o nových číslech o nezaměstnanosti a maloobchodu s hlavním ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,35 procenta na 1048,44 bodu. Dolů ho táhla Erste Bank, ztratily ale i energetická společnost ČEZ, Komerční banka či Moneta Money Bank. Naopak se ziskem přes procento a půl skončily obchodování cenné papíry pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Erste Bank si dnes podle Josefa Dudka z Fio banky pohoršila vlivem klesajícího západoevropského bankovního sektoru, odepsala 1,26 procenta na 848,40 koruny. Tuzemské banky zaznamenaly mírné ztráty. Akcie Komerční banky zlevnily o 0,22 procenta na 891 Kč a Moneta Money Bank o 0,13 procenta na 76,90 Kč.

Společnost ČEZ přišla o 0,58 procenta na 518 korun. Oslabovala druhým dnem poté, co pondělní rozhodnutí vlády o dostavbě jaderných bloků vzbuzuje u investorů obavy, podotkl Dudek. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil, že investory nových jaderných zdrojů v Česku budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín.

Z menších emisí odepsala procento likérka Stock a tři desetiny procenta mediální společnost CME.

Nejlépe si dnes vedla pojišťovna VIG, jejíž akcie si polepšily o 1,61 procenta na 598,50 Kč. Se ziskem uzavřely už jen Kofola a Philip Morris, získaly 0,68 procenta na 298 korun, respektive 0,3 procenta na 13.460 Kč.

Cenné papíry operátora O2, technologické společnosti Avast a textilky PFNonwovens stagnovaly na pondělních hodnotách.

Koruna dnes mírně oslabila vůči hlavním světovým měnám. Na euro ztratila dva haléře na 25,55 Kč/EUR, k dolaru oslabila o tři haléře na 22,80 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované