Hlavní obsah

Pražská FAMU má dva snímky v semifinále ceny označované jako studentský Oscar

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění (FAMU) má dva snímky v semifinále prestižních cen Student Academy Awards.

Článek

O prestižní ocenění známé též jako studentský Oscar budou usilovat hraný film Kanja indické režisérky a absolventky FAMU Apúrvy Satisové a dokument Projekt Adam Basma libanonské studentky Leily Basmaové, která nyní připravuje svůj absolventský film. „Seznam semifinálových snímků v noci na pátek vyhlásila americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS),“ informovala Klaudie Osičková.

Finalisté budou oznámeni na přelomu srpna a září, slavnostní předávání a vyhlášení vítězů se uskuteční 14. října v Los Angeles. Film Kanja je na užším seznamu filmů nominovaných v kategorii Mezinárodní hraný film, dokument Projekt Adam Basma se bude ucházet o ocenění v kategorii Mezinárodní dokumentární film.

Kanja je patnáctiminutový poetickými obrazy vyprávěný příběh o dospívání v kultuře na pomezí tradičních a západních hodnot, o snu stát se profesionální plavkyní a o jeho rozplývání se. Čtrnáctiminutový Projekt Adam Basma vypráví o pátrání po strýci jeho autorky Basmaové, břišním tanečníkovi, který vyrůstal v tradiční muslimské rodině, odkud utekl na prahu dospělosti.

Do užšího výběru na cenu Student Academy Awards postoupili kandidáti v celkově čtyřech kategoriích – hraný film, dokumentární film, animovaný film a alternativní film. V prvních třech kategoriích se udělují ceny pro americké studentské snímky a pro mezinárodní snímky posluchačů filmových škol. Cena za alternativní film se uděluje pouze školním filmům pocházejícím z USA.

Do nejužšího finále soutěže Student Academy Awards se probojovaly a posléze zvítězily pouze dva filmy za celou historii FAMU – v roce 2019 to bylo animované drama Dcera režisérky Darji Kaščejevové (Darii Kashcheevy) a v roce 1989 to byl dokument Ropáci, který natočil Jan Svěrák. V roce 2017 získala studentského Oscara Marie Dvořáková snímkem Kdo je kdo v mykologii. Dvořáková snímek natočila jako absolventský film na newyorské Tisch School of the Arts v koprodukci České republiky a USA.

Reklama

Doporučované