Hlavní obsah

Pražská koalice nekončí, partneři se ale chystají zpucovat Hřiba

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Koalice v hlavním městě se během prvního roku stihla několikrát rozhádat. Na fotce primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Piráti stihli na konci minulého týdne dvakrát popudit své koaliční partnery. Vyříkávat si to s nimi mají v takzvaném dohodovacím řízení.

Článek

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil odmítl, že by kvůli sporům s primátorem Zdeňkem Hřibem chtěl rozbít koalici v hlavním městě.

„Nám nejde o politikaření, nebouráme a nechceme bourat tuto koalici, nedůvěra není namířena proti koaličním partnerům, ale konkrétně vůči chování pana primátora. Máme pocit, že nevěnuje problémům Prahy dostatečnou pozornost,” řekl Pospíšil ČTK.

V pondělí večer krajský výbor TOP 09 v Praze na mimořádném jednání vyjádřil primátorovi nedůvěru a vyzval klub Spojených sil, aby vyvolal dohodovací řízení, ve kterém se řeší koaliční spory.

Zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu má třináct členů, z toho TOP 09 má osm zástupců, STAN čtyři a KDU-ČSL jednoho. Rozhodnutí pražské organizace TOP 09 je tedy pro Spojené síly klíčové.

Jediným zástupcem lidovců ve Spojených silách je Jan Wolf, který minulý týden vyzval Hřiba k rezignaci poté, co primátor odmítl předat koaličním partnerům audit Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše.

„Dohodovací řízení je rozumným řešením,“ řekl Wolf Seznamu. „Je potřeba, abychom se po roce sešli a řekli si, co se nám nelíbí a jak budeme postupovat dál. K tomu to dohodovací řízení může docela dobře sloužit,“ dodal.

Koalice se během prvního roku stihla několikrát rozhádat. Témata sporů, především mezi Spojenými silami a Piráty, byla třeba odvolání ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka, zdanění prázdných bytů, privatizace městských bytů, obnova mariánského sloupu na Staroměstském náměstí nebo zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti.

Minulý týden si navíc Piráti bez zřejmého důvodu dvakrát rýpli do svých partnerů. V pátek předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že by TOP 09 měla zaniknout a předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek odejít do ústraní.

O den dříve rada hlavního města svolala mimořádné zasedání kvůli auditu k premiérově střetu zájmů. Piráti byli na následující tiskové konferenci jediní, kdo měl audit skutečně v ruce, a mohli tak o jeho závěrech informovat veřejnost. Hřib odmítl svým koaličním partnerům dokument před tiskovou konferencí předat, přestože ho v tu chvíli už měli někteří novináři a krátce po tiskové konferenci ho primátor na vyžádání rozdával jednotlivým zastupitelům. Před jednáním rady se strhla ostrá hádka, během které právě Wolf vyzval Hřiba k rezignaci.

Křivdu cítili i ostatní členové koalice včetně Hany Kordové Marvanové (za STAN), která má v radě na starosti legislativu. Marvanová se navíc dostala do sporu s Hřibem kvůli výstavbě družstebních bytů. Primátor podle ní překračuje své kompetence.

Pražský výbor STAN se na úterním mimořádném zasedání usnesl, že chce v koalici pokračovat a že spory je třeba řešit jiným způsobem než veřejnou hádkou.

„Můžeme mít mezi sebou koaliční spory, ale nelze je řešit hádkou na veřejnosti. V první řadě musím dementovat jakákoli tvrzení, že bychom podporovali pád pražské koalice. To je až krajní řešení, ale neshody mezi koaličními partnery nejsou neřešitelné, proto je třeba nejprve sednout ke stolu a domluvit se jako lidi. Za první rok jsme v koalici udělali velký kus práce a velký kus práce máme ještě před sebou,“ uvedl za STAN náměstek primátora Petr Hlubuček.

Lidovec Wolf kritizoval Hřiba také za to, že se příliš věnuje zahraniční politice, a to na národní úrovni, nikoliv pouze v rámci meziměstské spolupráce. Praha také stále nemá ředitele magistrátu ani ředitele odboru IT, který má zatím na starosti přímo Hřib. Podle Wolfa primátor upřednostňuje vlastní zájmy nad agendou hlavního města.

„Primátor si dělá vlastní PR kampaň do Sněmovny, protože, jak je obecně známo, nemá nejlepší vztahy s kolegy z Pirátské strany. Chce tedy do Sněmovny, ale tam už jsou tři Pražáci, kteří jsou dobře viditelní, takže se tam nemusí dostat. Proto svoji pozici používá k získávání vlastních politických bodů, jako třeba když jel do Bruselu konzultovat audit, a to bez jakékoliv dohody rady,“ říká Wolf.

Ani přes tyto výhrady si ale Wolf nepřeje, aby pražská koalice skončila. Podobný přístup má i Jan Čižinský, představitel třetí koaliční strany Praha sobě.

„Za nás se nic nemění,“ uvedl pro Seznam k možnému dohodovacímu řízení Čižinský. „Do koalice jsme šli proto, abychom plnili program, a to se daří. To je pro nás nejdůležitější – jsme zaměstnanci Pražanů a ti nás neplatí za hádky, ale za práci. Tato koalice je za nás z hlediska plnění programu nejlepší, jakou můžeme mít, a do žádných mediálních sporů nebudeme vstupovat,“ dodal.

Samotný Hřib nevidí důvod k personálním změnám.

„Výzvu pana předsedy Pospíšila vítám a rád se s ním setkám, abych mu práci všech radních osobně odprezentoval. Jsem totiž přesvědčen, že se udělalo velké množství práce. S radními jak za TOP 09, STAN a Prahu sobě se mi velice dobře spolupracuje,” uvedl Hřib pro ČTK. „Vyhodnocení plnění koaličního programu po roce práce koalice se nebráníme,” dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované