Hlavní obsah

Pražská koalice se otřásá v základech a opozice je na značkách. Urovnají Pospíšil s Hřibem vztahy?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Spory v pražské koalici mohou podle opozice brzdit práci na velkých projektech.

Reklama

Ještě před necelým rokem koalice v hlavním městě slibovala, že bude za metropoli kopat jako jeden tým. Vztahy na magistrátu se dostaly k bodu mrazu. Aktuální spor okolo Pražské plynárenské vyústil ve vzájemné obviňování a spekulace o možném konci spolupráce mezi uskupením Praha sobě, Piráty a Spojenými silami pro Prahu.

Článek

Rozbuškou aktuálního konfliktu se stalo nečekané prohlášení pirátského primátora Zdeňka Hřiba o návrhu na odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Podle primátora jsou důvody k jeho odvolání vážné – mluví například o manažerských pochybeních, která snížila zisk společnosti o téměř 300 milionů.

„Navíc vyšlo najevo, že podpisem, kterým přidělil tantiémy (bývalému zastupiteli) Karlu Březinovi, přidělil odměnu i sobě. Není možné si takhle poslat půl milionu nad rámec běžné odměny,“ řekl Hřib. Kritika přidělení odměn ale není fér podle mluvčího plynáren Miroslava Vránka, podle kterého se schvalují kolektivně a Janeček nemohl nic samostatně schválit.

Primátorova snaha o odvolání Janečka se nicméně u jeho koaličních partnerů z Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu nesetkala s nadšením – návrh zamítli a Hřibův postup zkritizovali.

Populismus a porušení dohod

Ostrý výpad přišel z klubu Spojených sil pro Prahu. „Je to zásah do kompetence radního Jana Chabra z TOP O9, který má za věc politickou zodpovědnost. Bylo domluveno, že se s panem Janečkem nejdříve sejdeme a konfrontujeme ho s dotazy. Najednou to neplatí,“ řekl Seznamu předseda klubu a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Hřibův krok je podle něj dalším porušením koaliční dohody, vychází z populismu, může ohrozit Pražskou plynárenskou a v důsledku zdražit plyn pro Pražany.

Radní pro majetek Chabr v pondělí novinářům oznámil, že Janečkova pochybení nejsou prokázána a věc je třeba nejdřív prověřit. Městská firma navíc dosahuje nejlepších hospodářských výsledků v historii.

Může spor o Janečka pražskou koalici nadobro rozložit? „Ten, kdo situaci zbytečně hrotí, je pan Pospíšil. My jsme navrhli něco, co jsme dlouhodobě dopředu avizovali,“ uvedl primátor v rozhovoru pro Seznam. Pokud jde o budoucí spolupráci, nemá o fungování pražské koalice strach. „Ve většině věcí máme postoj stejný, jen v některých detailech se lišíme,“ dodal.

Situaci se snaží uklidnit i třetí hráč – Praha sobě. „Jsem si jistý, že koaliční spolupráce má větší cenu než koaliční konflikty. Nesmíme lidi zklamat. Radost z hádek v koalici má opozice, Andrej Babiš a Miloš Zeman,“ okomentoval věc Jan Čižinský.

Optimismus ale mírní šéfka magistrátního kontrolního výboru Jaroslava Janderová z opoziční ODS, podle které je koalice nefunkční a rozhádanou partou. „Tenhle triumvirát nevládne dobře. To je vidět na každé radě a na každém zastupitelstvu. Teď se tady hromadí takové věci, že si vůbec neumím představit, jak bude zastupitelstvo v září vypadat,“ neskrývá své obavy Janderová.

Současní lídři magistrátu podle ní neřeší elementární problémy města. „Že zahájili stavbu metra? Nezahájili, to je jen zahájení průzkumu. Velké věci, například obchvaty, nedělají. Podnikají jen líbivá rozhodnutí. Že vyvěsí duhovou vlajku, dobře – nic proti tomu nemám – ale to není to zásadní, co mají řešit,“ popisuje.

Postup okolo šéfa Pražské plynárenské je podle ní „zvláštní“. „Radní Chabr přednesl koaličně dohodnutý tisk a primátor Hřib z ruky přednesl, že by doplnil bod o odvolání Janečka. Tohle se přece nedělá,“ okomentovala aktuální spor Janderová.

Koalice na spadnutí?

Přestože se propast v koalici zvětšila, nechce zatím žádný z politiků připustit konkrétní plány na její rozpuštění. „Nic se neděje, pracujeme dále a byl bych rád, kdyby u toho zůstalo. Uvítal bych jen, kdyby Piráti byli více zodpovědní ve svých výrocích, protože jimi nevytváří pohodové pracovní prostředí,“ hodnotí situaci náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Spekulace o rošádě na magistrátu a o tom, že by v jeho čele mohla Piráty nahradit třeba ODS, členové Spojených sil odmítají. Konkrétní plány v tomto směru nemají ani občanští demokraté. Že je opozice na značkách, ale potvrdila v rozhovoru pro Echo24 Alexandra Udženija a mluví o tom i pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO). „S nikým nejednám a v této chvíli si to ani nemůžeme dovolit. Ale situaci sledujeme,“ řekl v Duelu TV Seznam.

Neklidné vládnutí

Spor, který se rozhořel okolo Pražské plynárenské, není prvním zádrhelem pražské koalice.

Na jaře Pospíšil primátora tvrdě kritizoval kvůli návrhu analyzovat počet prázdných bytů přes data z elektroměrů. Nápad Pirátů vyhodnotit údaje z elektroměrů tehdy šéf klubu Spojených sil pro Prahu označil za špiclování. Hřib se bránil tím, že jde o nedorozumění. „Mrzí mě, že někdo místo toho, aby zvedl telefon a zeptal se, pořádá tiskové konference,“ vzkázal v rozhovoru pro Český rozhlas.

Piráti nakonec ustoupili a z kontrol elektroměrů sešlo. Další spory ale následovaly – koaliční partneři se přeli třeba kvůli obsazování dozorčích rad městských firem nebo prodeji bytových domů na sídlišti Černý Most. Stejně tak neprošlo zavedení daně z prázdných bytů, které Piráti navrhovali. Spor vyřešili dohodou na tom, že budou problémy s neobydlenými byty řešit pobídkami majitelům, například daňovými úlevami.

Reklama

Související témata:

Doporučované