Hlavní obsah

Pražská míle i šnek. Na Letné soutěžili velocipedisté na vysokých kolech

 

Reklama

Naleštěná vysoká kola, pánové v dobových kostýmech a desítky obdivovatelů. Tak to dnes vypadalo na pražské Letné, kde tradičně soutěžili velocipedisté.

Článek

Čtyřicítka elegantně oblečených jezdců na vysokých kolech dnes závodila v rychlosti i v pomalosti na Letenské pláni v hlavním městě. Neodradilo je ani relativně studené počasí. Velocipedisté se sešli po třiadvacáté u již tradičního listopadového setkání s názvem Pražská míle. Akci uspořádal Český klub velocipedistů 1880, nejstarší sportovní klub v Čechách.

Jezdec Josef Vaněk se účastní pravidelně Pražské míle.

Pozorovatelé, kteří často obdivně tleskali, mohli nejprve vidět „reje" jezdců, kteří skoro baletním způsobem kroužili před diváky. Na konci zvládli i dát ruku v bok nebo na ně zamávat, drželi se tak kola pouze jednou rukou.

Následoval závod na kolech, tedy Pražská míle, po které už přišla soutěž v „pomalosti" Letenský šnek. V něm soutěžily čtveřice velocipedistů, musely prokázat zručnost a rovnováhu a dojet do cíle jako poslední.

Velocipedisté většinou jezdili na replikách, aktivních pánů - vyznavačů vysokých kol je podle předsedy klubu Jana Šupa zhruba 70. „Česká republika je v tomto mimořádně zajímavá. Máme čtyři výrobce vysokých kol, kdežto jinde po Evropě jsou asi další dva," řekl agentuře ČTK Šup. Podle něj se česká vysoká kola objevila i na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Londýně v roce 2012. Nejlevnější repliky kol stojí zhruba 40 tisíc korun, repliky vypadající skoro jako originál kolem 60 tisíc korun a originály dvojnásobek a více.

Jezdci na startovní čáře na Letenské pláni.

Na akci dorazily desítky lidí, většinou spolu s dětmi. V pomalé jízdě soutěžily na malých vysokých kolech i děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované