Hlavní obsah

Pražská škola musela kvůli covidu narychlo odvolat začátek školního roku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Další základní škola ruší první školní den, tentokrát v pražských Modřanech.

Článek

Pražská Základní škola profesora Švejcara v Modřanech musela doslova několik hodin před zahájením školního roku odvolat začátek vyučování.

V pondělí krátce před půl druhou odpoledne na webových stránkách uvedla, že dva z pedagogů mají pozitivní test na covid-19 a je možné, že celý pedagogický sbor bude muset do karantény.

„Aktuálně to vypadá na kompletní karanténu sboru na 14 dní. Je možné, že do karantény půjde jen část,“ oznámilo vedení školy rodičům na webu. S tím, že „snad“ co nejdříve budou známy od hygieniků informace, jak rozsáhlá karanténní opatření mezi učiteli budou.

„Ať tak či tak, v úterý 1. 9. bude škola uzavřena,“ uvedla škola v pondělí odpoledne.

Na možnost, že školní rok v modřanské základní škole nezačne v řádném termínu, upozornil poprvé ředitel školy Ondřej Lněnička žáky a rodiče v neděli. Informaci následně v pondělí odpoledne potvrdil pro Seznam Zprávy.

„Ano, platí, že 1. září školu neotevřeme. Buď to bude z důvodu karantény, nebo vyhlásím ředitelské volno, pokud by nám hygiena informaci nestihla předat,“ říká Lněnička.

ZŠ profesora Švejcara totiž hygienu po pozitivním testu dvou lidí z učitelského sboru kontaktovala sama a zatím nebylo oficiálně rozhodnuto o karanténě.

Modřanská základní škola není jediná, kde bylo nutné začátek vyučování po jarním koronavirovém přerušení a letních prázdninách odložit. Podle nedělní informace ministra školství Roberta Plagy v televizi Prima je takových škol do deseti.

Start prezenční výuky se odkládá například ve středočeských Pečkách a na kladenském sportovním gymnáziu. Uzavřené zůstanou i dvě školy ve Zlínském kraji, ZŠ Husova v Jičíně nebo plzeňské Masarykovo gymnázium.

V pondělí odpoledne se k nim pak přidala další pražská základní škola – FZŠ Mezi Školami v Praze 13.„Z důvodu karantény pedagogického sboru se zahájení školního roku odkládá předběžně na 14.9.2020,“ napsal na internetových stránkách školy její ředitel Petr Vodsloň.

Učit se nebude zatím ani ve waldorfské škole v pražských Jinonicích, kde je učitelský sbor v karanténě.

Naopak v úterý se žáci sejdou s učiteli ve zlínské základní škole v Okružní ulici, kde byla dříve potvrzena nákaza koronavirem. Do karantény muselo jít sice 24 lidí, výuka ale začne normálně v úterý.

Reklama

Doporučované