Hlavní obsah

Pražská Viktoria chce zůstat na Žižkově. Do 20 let má postavit nový stadion

Foto: Profimedia.cz

Zůstane fotbal na Žižkově? Viktoria chce koupit chátrající stadion od města, který zrekonstruuje a do 20 let postaví nový.

Reklama

Vedení Viktorie předložilo radnici novou nabídku odprodeje stadionu. Klub se zavázal, že do 20 let postaví nový. Má vyrůst na místě toho stávajícího. Pokud to nepůjde, postaví ho jinde a na Žižkově vyroste zázemí pro mládež.

Článek

Ikonický stadion v centru města pod televizní věží vlastní městská část Praha 3. Klub, který je dnes již symbolem Žižkova, patří od minulé zimy podnikateli Martinu Loudovi, obchodníkovi s nemovitostmi a v IT. A právě ve vlastnictví je největší problém.

Současný stav stadionu u pražského Hlavního nádraží totiž nesplňuje podmínky pro druhou ligu, kterou klub momentálně hraje, natož pro tu první, kam má ambice se během několika let dostat. Pro to, aby se tak stalo, je nutná nemalá investice. Viktoria tak aktuální sezonu tráví ve vyhnanství na pražském Střížkově, což s sebou nese další přidané náklady, které za celý ročník šplhají k několika milionům korun.

Klubu, jakožto pouhému nájemci, se do chátrajícího stánku příliš investovat nechce. Již několik dlouhých měsíců tak se zástupci městské části řeší odkup stadionu. „Radnice dostala novou, námi upravenou nabídku, jež zohledňuje veškeré výtky, které nám byly po prosincovém zastupitelstvu sděleny. Takže pokud radnice opravdu chce, aby Viktorka nadále působila na Praze 3, čekáme, že na březnovém zastupitelstvu dojde k odsouhlasení naší nabídky,“ přiblížil Seznam Zprávám Milan Richter, předseda představenstva FK Viktoria Žižkov.

„Nabídka obsahuje konkrétnější podmínky odprodeje stadionu, větší záruky pro město, že nám jde opravdu o udržení fotbalu na Seifertově ulici na Žižkově, další investice v hodnotě 25 milionů korun do rozvoje sportu a mládeže na Praze 3 a vybudování nového stadionu na současném místě,“ doplnil Richter.

Klub by měl nový stadion na Žižkově postavit do 20 let. Než se začne stavět, musí ten stávající projít milionovou rekonstrukcí tak, aby měla Viktoria do té doby kde hrát. Potřebnou přestavbu klub, v případě, že radnice jeho nabídku odsouhlasí, sám uhradí.

„My jsme ochotní investovat soukromé peníze do zlepšení sportu na Žižkově. Když se zeptáte všude jinde, dávají se do sportu peníze daňových poplatníků, viz Pardubice. V případě, že radnice na naši nabídku kývne a začneme konečně s chystanou rekonstrukcí a modernizací, nebude to stát obyvatele Prahy 3 ani korunu,“ řekl Seznam Zprávám předseda představenstva Viktorie Žižkov.

Klub do přestavby stadionu, tak, aby vyhovoval požadavkům FAČR, investuje 25 milionů korun. V případě, že k prodeji nedojde, muselo by město Viktorii částku proplatit. „Rekonstrukce spočívá hlavně ve vstupech. Nyní se na stadion dostanete jedním vstupem pro naše fanoušky a druhým pro hostující. Není zde dostatek toalet, chybí ošetřovna, zajištění parkovacích míst a míst pro přenosové vozy. Největší problém ale vidím v nemožnosti přístupu na stadion pro IZS (integrovaný záchranný systém) z důvodu vedlejšího developerského projektu, který právě umožnilo současné vedení radnice, i když mělo možnost vše zastavit. A to se nebavím o zázemí stadionu,“ upřesnil Richter.

+2

Klub i radnici navíc tlačí čas, musí doložit, že k rekonstrukci opravdu dojde, aby stadion dostal od FAČR potřebnou licenci. „Moc času už nám opravdu nezbývá, proto si myslím, že by teď měla radnice začít konat. Máme posledních 14 dní, termín pro nahlášení infrastruktury je do 29. 3., a pokud tedy radnice přijme naši nabídku na zastupitelstvu, které se má uskutečnit poslední březnový den, máme poslední možnost vše potřebné doložit do 13. dubna, kdy končí podání licence jako celku,“ informoval Seznam Zprávy Milan Richter.

Jelikož vedení Viktorie Žižkov plánuje do rekonstrukce stávajícího stadionu investovat miliony korun, Richter předpokládá, že nový stadion se začne stavět za několik let. „V dnešní situaci s pandemií a rychlostí získání všech potřebných povolení si myslím, že dřív než za 8 až 10 let to nepůjde. I s ohledem na to, kolik nás bude částečná rekonstrukce stadionu stát, by bylo nesmyslné říkat, že začneme dřív.“

Nový fotbalový stánek v centru Prahy přijde majitele Viktorie Žižkov Martina Loudu podle hrubých odhadů klubu na 250 až 350 milionů korun. „Určitě to nebude lehké, jako když přijdete na zelenou louku někde mimo město, ale Viktorka patří na Žižkov. Vždyť už jen to, že klub nese název městské části a ne Prahy, je rarita. Praha už o jeden historický klenot v centru přišla a my nechceme dopadnout jako Štvanice. Proto budeme bojovat za zachování stadionu na Seifertově ulici,“ řekl Milan Richter.

Pokud by ale přeci jen z jakýchkoliv důvodů nebylo možné, aby na Žižkově klub nový stadion postavil, v nové nabídce se zavazuje k tomu, že na místě stávajícího stadionu by vyrostlo zázemí pro mládež a nový fotbalový stánek postaví jinde v Praze.

Reklama

Doporučované