Hlavní obsah

Pražská zoo připomene v areálu 17milionové dědictví, které dostala

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Zoo Praha.

Reklama

Pražská zoo chce ve svém areálu připomenout dar téměř 17 milionů korun, které nedávno dostala jako dědictví po své dlouholeté návštěvnici.

Článek

Majetek za téměř 16,8 milionu zoo odkázala žena, která neměla příbuzné. Zahradě dědictví přiřkl Obvodní soud pro Prahu 10, informoval její ředitel Miroslav Bobek na facebooku už dřív.

„Na odkaz paní J. Ř. v areálu vhodným způsobem zcela jistě upozorníme. Začínáme dávat dohromady náměty, jak k této upomínce přistoupit,“ uvedl Bobek. Zároveň zveřejnil dopis, ve kterém ho o to požádaly přítelkyně dárkyně. „Paní Ř. si nikdy na nějaké ovace či projevy díků nepotrpěla, ale jsme obě přesvědčeny, že tohle by ji opravdu potěšilo,“ napsaly.

Dárkyně do pražské zoo chodívala celý život „odvětrat negativní myšlení“, jak říkala, napsaly Bobkovi její kamarádky. Odkázat veškerý majetek právě zahradě bylo podle nich dost komplikované, zařizovalo se to v nemocnici, protože poslední dva roky byla žena těžce nemocná.

Nadchly je reakce pod Bobkovým oznámením o daru. „Diskusi pod příspěvkem je emotivně hodně náročné číst, ale zároveň je to svým způsobem těžko popsatelný pocit zadostiučinění. Kdyby to J. viděla, určitě by měla radost, že udělala dobrý skutek a lidé to tak i chápou,“ uvedly přítelkyně dárkyně.

Rozpočet Zoo Praha, kterou zřizuje pražský magistrát, činí přibližně 400 milionů korun ročně. Zahrada patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Letos ji k polovině října navštívilo víc než 840.000 lidí, i když se kvůli epidemii covidu-19 a souvisejícím vládním opatřením veřejnosti otevřela až 12. dubna s omezením počtu návštěvníků. Před pandemií prošlo branami zoo asi 1,4 milionu lidí ročně.

Reklama

Doporučované