Hlavní obsah

Pražská zoologická zahrada zdraží od února vstupné

Sloni v pražské zoologické zahradě.

Reklama

Zoologická zahrada v pražské Troji od prvního února zdraží vstupné pro dospělé, děti od tří do 15 let a studenty o 50 korun.

Článek

Nyní platí dospělí 200 a děti a studenti 150 korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti se z 600 zvýší na 800 korun, zdraží se také roční vstupenka. ČTK to dnes sdělil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Radní také schválili, že z každé vstupenky půjde místo stávajících tří korun pětikoruna na záchranné programy pro volně žijící zvířata.

O vstupném rozhoduje zoo sama, radní dnes její plánovaný krok vzali na vědomí. Podle dokumentu, který projednali, se cena vstupenek nezvýšila od roku 2012 a od té doby byla otevřena řada velkých i menších expozic. To podle zoo společně se zvýšením množství činností, které se od ní očekávají, vedlo k navýšení nákladů na provoz zahrady.

Dokument dále uvádí, že zoo je v současnosti v mezinárodním srovnání velmi levná a vstupné nedosahuje ani poloviny toho, kolik stojí například v zahradách v Lipsku nebo Amsterdamu. „Jsme dokonce levnější než v Budapešti,“ uvedla zoo. Podle interního šetření zahrady lidi od návštěvy více než cena vstupného odrazují jiné problémy, například s dopravou, parkováním nebo dlouhé fronty.

Anketa

Jak často navštěvujete pražskou zoo?
Vůbec
52,3 %
Zhruba jednou do roka
42,7 %
Zhruba jednou do měsíce
5 %
Celkem hlasovalo 2387 čtenářů.

Kromě toho vedení Prahy dnes podle Hlubučka schválilo navýšení příspěvku z každé vstupenky na programy pro záchranu zvířat ve volné přírodě. Praha nedávno schválila, že pošle 160 000 korun ze vstupného australské organizaci Bushfire Emergency Wildlife Fund, která provozuje zoo v Melbourne. Peníze půjdou na pomoc při záchraně divokých zvířat při rozsáhlých požárech, které Austrálii postihly. Zoo na stejný účel uspořádala veřejnou sbírku, ve které se zatím vybralo 6 166 086 korun.

Do pražské zoologické zahrady loni zavítalo 1 456 526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Poprvé se návštěvníkům otevřela 28. září 1931. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Reklama

Doporučované