Hlavní obsah

Pražské burze dnes pomohla k růstu hlavně emise CME

Rozhovor s hlavním ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Pražská burza dnes smazala část svých pondělních ztrát. Index PX posílil o 0,24 procenta na 1047,57 bodu. Hlavním tahounem byly akcie mediální skupiny CME. Dařilo se ale také cenným papírům energetické společnosti ČEZ a technologické firmy Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Nejlépe si vedly akcie CME, které zdražily o 3,81 procenta na 109 korun. K růstu jim pomohla informace, že finálním zájemcem o koupi aktiv této mediální firmy je investiční skupina PPF, uvedl analytik Komerční banky Jiří Kostka. Zprávu dnes přinesl server HlídacíPes.org, podle kterého byli zájemci původně tři, kromě PPF ještě společnost Discovery a investor Ronald Lauder. Cena, kterou Američané za CME požadují, se podle zdrojů serveru pohybuje kolem 47 miliard korun. Mluvčí PPF nechtěla informaci komentovat.

V plusu uzavřely dnešní obchodování také cenné papíry společnosti ČEZ. Jejich závěrečná cena 520 Kč za kus byla o 1,17 procenta vyšší než při ranním otevření burzy. Dařilo se také akciím Avastu, které zpevnily o 0,88 procenta na 114 korun.

Naopak mezi ztrátové emise se dnes zařadila textilka PFNonwovens či pojišťovna VIG. Akcie výrobce netkaných textilií oslabily o 1,73 procenta na 682 koruny, cenné papíry VIG zlevnily o více než procento na 624,50 Kč.

V minusu skončily i všechny tři bankovní tituly obchodované na pražské burze, tedy Erste, Moneta a Komerční banka. Nejvýraznější pokles, a to o 0,32 procenta, postihl emisi rakouské bankovní skupiny Erste.

Koruna dnes mírně zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,86 Kč/EUR a 23,51 Kč/USD. Ve srovnání s pondělním podvečerem si koruna polepšila k jednotné evropské měně o tři haléře a k dolaru o čtyři haléře. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované