Hlavní obsah

Pražské letiště chce snížit hluk v okolních obcích příspěvkem na ventilace

Foto: Seznam Zprávy

„Letiště Václava Havla.“

Reklama

Pražské letiště připravuje další posílení protihlukových opatření v okolních obcích. Spouští k tomu program na instalaci ventilačních systémů, které doplní už dříve realizovanou výměnu oken.

Článek

Program se bude týkat Dobrovíze, Horoměřic, Jenče, Kněževsi a Přední Kopaniny, jejichž obyvatelé dostanou příspěvek na pořízení a montáž zařízení. Dnes o tom informovalo Letiště Praha v tiskové zprávě.

„Cílem je snížení hluku a zlepšení kvality ovzduší ve vnitřních prostorách budov školských zařízení, rodinných domů a bytů v hlukem nejvíce zatížených oblastech. Obyvatelé vybraných obcí mají možnost požádat o příspěvek na pořízení a montáž ventilačních zařízení, která zajistí nepřetržitou výměnu vzduchu v uzavřených místnostech,“ řekl místopředseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus.

Program navazuje na dřívější dotační výzvy z letošního a loňského roku. Letiště schválilo přes 100 žádostí bytů a rodinných domů za celkem 22 milionů korun. Vybaveny byly také čtyři základní školy za téměř 14 milionů korun. Instalace by měla pomoci snižovat dopady hlukové zátěže, už dříve dostávali obyvatelé příspěvky také na výměnu oken za protihluková. „Předpokládáme, že i další kolo bude hojně využito,“ uvedl místostarosta Horoměřic Ivan Král. Instalací ventilačního systému by žadatelé navíc žadatelé měli uspořit za vytápění. Ventilační jednotky totiž využívají rekuperaci, tedy předehřev přiváděného vzduchu.

Letiště k programu uspořádá pro zájemce několik setkání, na nichž bude informovat o podmínkách dotací.

Reklama

Doporučované