Hlavní obsah

Pražské letiště i v krizi chystá velkou rekonstrukci terminálu 3

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražské letiště i přes současnou krizi připravuje rekonstrukci třetího terminálu, který slouží především pro privátní a speciální lety.

Článek

Investice za přibližně 250 milionů korun začne v létě příštího roku a měla by navýšit kapacitu pro cestující. ČTK to sdělila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Terminál už podle letiště potřebuje modernizaci, protože nebyl od svého zprovoznění v roce 1997 výrazněji upravován. Stavba je tak celkově zastaralá.

„Plánovaná rekonstrukce také reaguje na aktuální požadavky letectví a veškerá zpřísňující se pravidla bezpečnosti leteckého provozu, která musí i terminál 3 splňovat. Po dokončení rekonstrukce bude tento terminál odpovídat současným trendům a požadavků nejen v oblasti bezpečnosti, ale také při odbavení cestujících i v samotném provozu,“ uvedla Pavlíková. Upozornila, že privátní lety tvoří stabilní část příjmů letiště, konkrétní čísla neuvedla.

Rekonstrukci by neměla ohrozit ani současná koronavirová krize, kvůli níž letiště letos odložilo některé menší projekty. „Rekonstrukce Terminálu 3, která se plánuje již několik let, je nezbytná a nelze ji odložit,“ dodala mluvčí.

Modernizace bude zahrnovat rekonstrukci budovy včetně interiéru a venkovních prostor. V přízemí odletové haly vzniknou VIP prostory včetně salonku. Zrušena bude stávající restaurace. Dále se zvětší prostory pro samotné odbavení cestujících a také podmínky pro odbavení nadrozměrných zavazadel.

Dominantním prvkem plochy letiště bude nové zastřešení po celé délce budovy, což má zvýšit komfort pro cestující i posádky letadel a umožní také větší ochranu letištní techniky před nepříznivým počasím. Z neveřejné části přibudou nové vstupy do budovy, které oddělí procházení cestujících na odletech a příletech. Součástí rekonstrukce je úprava venkovního prostoru u vstupu do terminálu. Letiště chce do stavby zapojit i částečně obnovitelné zdroje.

Rozsáhlá rekonstrukce si zároveň vyžádá dočasná omezení, například pro odbavení cestujících nebo působení některých subjektů na terminálu. Část provozu se pak přesune do severní části letiště, například na první terminál prostřednictvím stávajících VIP služeb letiště.

Modernizace by měla skončit v dubnu 2022. Letiště představilo k projektu i vizualizace návrhu nové podoby terminálu, jehož autorem je architektonická a projekční kancelář ra15.

Letiště se letos kvůli krizi potýká s obřím poklesem cestujících. Ztráta z provozu v současnosti činí zhruba 100 milionů korun měsíčně. Škody letiště hradí z vlastní rezerv a také úvěru. Kvůli krizi letos zastavilo některé menší projekty například k detekci dronů nebo opravy páteřní dešťové stoky. Přípravy stěžejních rozvojových plánů, jako je jeho rozšíření, však pokračují.

Reklama

Související témata:

Doporučované