Hlavní obsah

Pražské letiště „zaměstnalo“ robota. Má bavit děti a informovat cestující

Na pražském letišti bude bavit cestující robotVideo: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Robot jménem Master Pepper začne od pondělí popojíždět mezi odletovými bránami druhého ruzyňského terminálu. Letiště si od něj slibuje, že se stane atrakcí a bude bavit hlavně děti. Časem by měl fungovat i více jako rádce pro cestující.

Článek

Robot dovede reagovat na mluvené slovo i příkazy zadávané na jeho dotykové obrazovce. Odpovídá také buď slovy a gesty, nebo psanými informacemi na displeji.

„Kromě toho, že bude lidi bavit, tak předpokládáme, že se postupem času stane jakýmsi informačním asistentem. Momentálně už umí dávat informace o odletech,“ vysvětluje předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Master Pepper by tak plnil roli tzv. concierge robota. Ti už fungují v některých světových hotelech, kde suplují funkce recepčních. V Dubaji se dokonce v ulicích pohybují robotičtí strážníci, kterým mohou lidé hlásit zločiny, platit pokuty nebo se u nich informovat o dopravní situaci.

Do takové funkcionality má ale zatím robot z pražského letiště poměrně daleko. Během předváděcí tiskové konference se dařilo získat od něj informace o odletech či navigaci k odletovým branám jen poměrně zřídka.

Na mluvený dotaz v angličtině reagoval většinou až naponěkolikáté a jen na určitou frázi. Česky umí ještě hůře. Letištní informační tabule jsou zkrátka stále mnohem efektivnější způsob, jak zjistit například číslo gatu nebo zpoždění letu.

Kromě času zaměstnanců robot zatím letiště nic nestál. Jeho pořízení (tedy investici v řádu tisíců eur) a provoz platí společnost Mastercard. Ta na letišti provozuje salónek a ráda by časem využila právě i robota. „Chtěli bychom určitě, aby do budoucna robot na letišti prodával placené služby. Zvládne například občerstvení, odbavení zavazadel nebo fast track,“ uvedl šéf české Mastercard Miroslav Lukeš.

Robota vyrobila francouzská firma Aldebaran ve spolupráci s japonskou společností SoftBank Robotics. Je 120 centimetrů vysoký, váží 28 kilo a po nabití vydrží v provozu až 12 hodin.

Pohyb a další funkce robota zajišťuje několik senzorů. Na hlavě má Master Pepper čtyři mikrofony, tři kamery a 3D hloubkovou čtečku. V jeho trupu se nachází gyroskop. Dotykové senzory jsou umístěny na hlavě a rukou. Na spodní části těla jsou dva sonary, šest laserů, tři nárazníkové senzory a další gyroskop.

Reklama

Související témata:

Doporučované