Hlavní obsah

Pražské Letní slavnosti staré hudby zvou na šlechtické dvory

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Letní slavnosti staré hudby, které se na různých místech v Praze uskuteční mezi 23. červencem a 7. zářím, se letos budou věnovat především hudbě šlechtických dvorů.

Článek

Koncerty se budou konat v sakrálních i světských historických prostorách hlavního města; ve dvou případech festival využije i atmosféru zámeckých zahrad. „Festival zahájí 23. července v Emauzském klášteře program s názvem Meditatio,“ informovala za pořadatele Silvie Marková.

„Úvod festivalu nabídne tři mužské hlasy, tenoristy Vojtěcha Semeráda a Ondřeje Holuba a barytonistu Tomáše Krále, které za doprovodu bassa continua vytvoří temný, mohutný a zároveň zářivý témbr, typický pro francouzskou hudbu druhé poloviny 17. století,“ uvedla Marková.

Dále se mohou posluchači těšit na středověký repertoár ze španělských hudebních rukopisů v podání Hany Blažíkové a její románské harfy, zvukomalebné efekty a přírodou inspirované improvizace v interpretaci souboru Concerto Aventino pod vedením flétnisty Jakuba Kydlíčka anebo květinové inspirace v díle Georga Philippa Telemanna a jeho francouzských současníků. Prázdninovou část festivalu uzavře v kostele sv. Šimona a Judy sopranistka Hana Blažíková za doprovodu Collegia Mariana, rezidenčního ansámblu festivalu. Lilium mezi trním uvede posluchače do světa raně barokní hudby v Českém království a nabídne hudební virtuozitu v kontrastu s prostou, avšak působivou lyrickou poetikou strofických písní rytíře Adama Václava Michny z Otradovic.

V září se pak příznivci staré hudby mohou těšit na virtuózní kusy pro violu da gamba a cembalo z pera polských a německých mistrů, které představí Krzysztof a Anna Firlusovi. Bohatý repertoár věnovaný královně Kristýně I. Švédské, mimořádné osobnosti evropských dějin, přiveze německý soubor NeoBarock.

„Při přípravě letošní dramaturgie jsme chtěli reagovat na aktuální situaci na kulturní scéně, proto jsme ve vyšší míře, než bývá pro festival obvyklé, spolupracovali s českými umělci a ansámbly,“ sdělila dramaturgyně festivalu Jana Semerádová.

Podtitulem 21. ročníku festivalu je „Nobilitas“, koncerty tak budou sledovat urozenost, ušlechtilost a její podoby v širokém slova smyslu, a také jak se měnila v průběhu času ve vazbě k evropské hudební kultuře. Více informací se nachází na www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Doporučované