Hlavní obsah

Pražské sály a hotely letos počítají hlavně s lokálními kongresy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kongresové sály a hotely v Praze letos do konce roku počítají s konáním především lokálních akcí. Většina mezinárodních akcí byla kvůli pandemii kronaviru zrušena nebo přesunuta na příští rok, někdy ještě s otevřeným datem konání.

Článek

Někteří pořadatelé a pronajímatelé sálů jsou připraveni na možnost pořádání virtuálních kongresů a konferencí. Rozšíření služeb a zaměření se na menší místní akce podle nich ale nemůže letošní ztrátu vyrovnat.

„Z letošního kalendáře akcí nám vypadl například Světový kongres anesteziologů jakožto akce, která se koná jednou za čtyři roky a do Evropy se měla vrátit po dlouhých letech s očekávanou účastí 8000 anesteziologů z celého světa. Na příští rok byl přeložen také světový automobilový kongres FISITA. Přesunout jsme museli několik akcí pro zhruba 2500 až 3000 lidí i velké množství korporátních akcí s předpokládanou účastí 300 až 400 osob,“ uvedl předseda představenstva společnosti Bestsport a ředitel O2 areny a O2 universa Robert Schaffer.

Cílem je nyní podle něj získat akce menšího typu, v O2 universum vzniklo i proto streamingové studio s LED stěnou a možností multimediální prezentace. Mohou se tak konat virtuální konference. „Zájem o tyto služby roste, jelikož se ale pořád jedná o malé akce, můžeme mluvit jenom o snížení generované ztráty,“ dodal Schaffer.

Podle marketingové manažerky Cubex Centra Praha Dagmar Alexandry Bernardové bylo zhruba 70 procent akcí z letošní roku přesunuto na příští. Počítá se jen s místními, uvedla. V Konferenčním centru City Praha se podle jeho projektové manažerky Evy Rážové většina akcí z jara přesunula na podzim, především ale těch tuzemských.

"Od září do konce roku máme spíše lokální akce, které organizují naši dlouhodobí klienti. Do konce roku nám zůstalo minimum akcí ze zahraničí, ale většinou s možností zrušení nebo přesunu z důvodu vyšší moci, " uvedla za Grand Majestic Hotel Prague Veronika Stříbrská. Mnoho zemí se podle ní obává druhé vlny pandemie, zavírání hranic a nařizování karantén. Pořádání větších mezinárodních akcí je tak pozastaveno, lokální trh podle ní ztrátu nepokryje.

Podle ředitele Aquapalace Hotel Prague Miroslava Bukvy si stále více lidí uvědomuje, že virtuální konference nemohou nahradit osobní setkání, které je pro uzavírání obchodů třeba. „Překvapuje mne, že celé léto dostáváme nemalé množství poptávek na firemní konferenční akce vždy jen s předstihem pouhých několika dní. V našem případě se jedná o akce výhradně českých firemních subjektů. Zahraniční organizátoři potřebují na přípravu a realizaci více času. Proto zatím vyčkávají,“ řekl.

Pořadatel odborných konferencí společnost Blue Events na podzim chystá podle partnera Jana Patery sedm akcí s účastí od 200 do 500 lidí. „Sledujeme velký zájem o osobní účast na konferencích a tomu se snažíme vyjít vstříc při dodržení veškerých hygienických opatření. U vybraných akcí počítáme s on-line přenosem jako záložní variantou účasti,“ dodal.

Firemní klientela chybí například i v největší restauraci v ČR Červený jelen v Praze. Její spolumajitel Luboš Kastner uvedl, že vypadlo například setkání celosvětového vedení Google, kde se počítalo s účastí 300 lidí a rozpočet byl 3500 korun na osobu.

Pražský kongresový průmysl by se podle studie, kterou v květnu zveřejnila společnost Economic Impact pro Prague Convention Bureau, mohl letos propadnout až o 16 miliard korun, což by byl pokles o zhruba 59 procent. Zaniknout by mohlo 5000 pracovních míst. Model přitom počítal s tím, že od 1. července budou umožněny příjezdy z okolních zemí a od 1. září z ostatních států.

Analytici Economic Impact odhadli, že průměrné denní výdaje zahraničního účastníka akce v Praze činí 5756 korun. Běžný turista podle CzechTourism za den v Praze utratí kolem 3300 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované