Hlavní obsah

Pražské společnosti i městské části v těchto dnech sází stromy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražské společnosti i městské části v těchto dnech sází v parcích, lesích i v ulicích hlavního města nové stromy. Jde většinou o sazenice listnatých druhů.

Článek

Cílem je mimo jiné zamezit přehřívání ulic a zvýšit kvalitu života ve městě.

V městské části Praha 2 bude do vybraných uličních stromořadí Technická správa komunikací (TSK) vysazovat 32 chybějících stromů, uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Stromy se budou v ulicích Americká, Šumavská, Vyšehradská a dalších vysazovat od pondělí 16. listopadu a práce jsou naplánované asi na měsíc. Připravené jsou sazenice druhů jako jilm, dřezovec nebo ambroň, které jsou podle Liškové adaptabilní na změny teplot. Na výsadbu a péči o stromy dala letos radnice druhé městské části 1,3 milionu korun. Dalších 30 sazenic by se podle mluvčí TSK mělo zasadit na jaře na Albertově, v Sázavské, Kunětické a dalších.

„Tropická léta nám ukazují, že je nutné město ochlazovat a v ulicích vysazovat stromy. Ideálním řešením je právě dosadba do neúplných alejí, kde stromy historicky byly. Nesmíme také zapomínat na zelené pásy podél komunikací, kde tvoří hlukovou bariéru a zelený prachový filtr,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Počet stromů na svém území rozšiřuje i Praha 10. Kubánské náměstí nově zdobí osm platanů javorolistých. „Ty, coby okrasné dřeviny, výrazně zvýší estetickou kvalitu tohoto prostoru, a zároveň budou obrovským přínosem hlavně v letních měsících, kdy se naplno projeví jejich termoregulační funkce,“ uvedla místostarostka městské části Jana Komrsková (Piráti).

Na Jižním Městě se nyní sází zhruba 90 stromů, jak na Facebooku radnice uvedl místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09 a STAN), v jehož gesci je životní prostředí. Vysazují se především listnaté stromy, například na Hájích vzniká alej javorů.

V pražských lesích a parcích se lesní dřeviny při podzimní výsadbě sází od října. Organizace Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je Praha, má v plánu zasadit 128.000 převážně listnatých stromů, jak ČTK již dříve sdělila mluvčí organizace Petra Fišerová. Stromky se v těchto dnech vysazují například ve vznikajícím lesoparku V Ladech v Horních Počernicích nebo v parku Na Musile v Kunraticích i v městských lesích. Tam se zalesňují holiny, které vznikly odstraněním stromů napadených kůrovcem.

Druhová skladba pražských lesů a parků se mění v souvislosti s výskytem kůrovce, který ničí převážně smrky. Převážně listnaté stromy se sází i v ulicích města. V Praze jsou podle Fišerové preferovány zejména duby, buky a lípy.

Podmínky pro růst stromů v městském prostředí jsou podle informací na Portálu životního prostředí hlavního města „značně nepříznivé - malé prostory pro výsadbu, silné zhutňování povrchu a s tím spojené špatné zásobení kořenů živinami, půdním vzduchem a vodou, zasolování, letní přehřívání, mechanické poškozování a psí moč“. Životní podmínky stromu podle webu omezuje i sdílený prostor s technickou infrastrukturou.

Reklama

Doporučované