Hlavní obsah

Pražské ulice se již po deváté zabarvily do duhových barev. Jaké jsou motivace organizátorů Prague Pride?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Povídali jsme si se skupinkou organizátorů letošního Prague Pride.

Reklama

Týdenní Prague Pride hrdě oslavil pestrost české společnosti. Návštěvníci si v rušném festivalovém centru, v Pride Village na Střeleckém ostrově, mohli vychutnat jak pohodovou letní atmosféru, tak desítky zábavných i naučných aktivit. Představujeme vám, kdo za Prague Pride organizací stojí a jak vidí postavení festivalu v české společnosti.

Článek

Kulturní nebo vzdělávací akce největšího lidskoprávního festivalu u nás se letos konaly na více než 140 místech a zájem o ně roste každým rokem. Různorodé prezentace LGBT+ spolků, živé diskuze s aktivisty, testování HIV anebo multigenerační dialogy povzbuzovaly k větší otevřenosti, mírumilovnosti a především vzájemnému respektu a pochopení.

Podle slovníčku pojmů na stránkách Prague Pride jde o nejteplejší festival v roce, jeho návštěvníkem nebo organizátorem však může být kdokoliv bez ohledu na sexuální orientaci, gender, povolání, národnost, věk anebo stupně teplosti. To dokazuje i spektrum organizačního týmu Prague Pride, které se i navzdory ostříleným matadorům obměňuje, roste a dle slov ředitelky Hany Kulhánkové naštěstí i mládne.

Nikdo z kmenových členů si tak úplně neplánoval, že se stane LGBT aktivistou na Prague Pride a přeci si už bez této akce svůj život nedokáže ani představit. Často přitom o jejich osudu pracovat právě pro Prague Pride rozhodla náhoda.

Jejich motivace a naděje v lepší a otevřenejší budoucnost společnosti je základ.

Energii pak čerpají ze vzájemné podpory, radosti a také sdílených emocí, které jsou cítit na každém kroku Pridu. Tým dobrovolníků je klíčový a programově-produkční zázemí tvoří jenom hrstka lidí, kteří v průběhu příprav stíhají ještě své druhé zaměstnání. Jak ostatně říká Kateřina Turečková, studentka vysoké školy a jedna z programových manažerek festivalu: „Festival mi vzal hlavně hodně moc času, ale ta duha v srdci je k nezaplacení!”

Pestrobarevnou skupinku lidí zapálených pro věc jsme požádali o vlastní krátké představení a odpovědi na některé otázky.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Petr Mráček, fotoeditor.

Jaký máte názor na otevřenou podporu a vlídný přístup pražského primátora Zdeňka Hřiba k uskutečnění Prague Pride?

Zdeněk Hřib je první primátor, který se postavil za vlajku jako symbol LGBT+ lidí. A pro mě je to první politik, za kterého se opravdu nemusím stydět. Jsem rád, že se letos Praha konečně zařadila ke světovým metropolím, kde je podpora LGBT během Pridu běžnou záležitostí. Tento týden se opravdu bez rozpaků vodím se svým partnerem v ulicích města za ruku.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Radek Miřácký, ekonom.

Jaký význam vidíte ve vyjádřené podpoře od 16 ambasadorů podepsaných pod otevřenou výzvou?

My primárně potřebujeme podporu naší vlastní politické reprezentace, a té se nám moc nedostává. Těch 16 velvyslanců podepsaných pod výzvou #Diplomats4Equality má velký význam v tom, že našim českým politikům ukážou, že podporou LGBT práv se svět nezboří, jen další skupina lidí bude mít lepší život a respekt, který si zaslouží stejně jako všichni ostatní.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Bohdana Rambousková, PR manažerka.

Jaká úskalí přináší organizace a komunikace Prague Pride v ČR?

K festivalu Prague Pride se bohužel pořád mají tendence vyjadřovat lidé, kteří ho nikdy nenavštívili a neobtěžují se ani si třeba přečíst program. Když někdo začne mluvit o tom, jak v průvodu chodí nazí lidé, je hned jasné, že ve skutečnosti jen papouškuje názory někoho jiného. Bohužel se s tím setkáváme pořád. Když se nám ale někoho z těchto lidí podaří přesvědčit k osobní účasti, pochopí, o čem festival je, a obvykle se stane jeho skalním fanouškem.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Kateřina Turečková, program pro starší LGBT+ lidi, Bobr party.

Lze porovnat náladu a atmosféru pražského týdne hrdosti s jinými „Pride” festivaly LGBT+ lidí v evropském prostředí?

Navštívila jsem Pride v Oslu, ale ten pražský je pro mě mnohem víc autentický. Lidé pracující pro Prague Pride si mnohem víc uvědomují širokou paletu LGBT+ queer komunity a důsledně žádají narovnání lidských práv, která se týkají nejen zákonů, ale i způsobu myšlení. Protože queer podstata nejsou jen práva, ale i kultura, historie, specifický jazyk, který jsme si vytvořili. Taková hodnota by neměla zmizet. Zmizet má disrespekt a nerovnost.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hana Kulhánková, ředitelka festivalu.

Jaké pozitivní změny na Prague Pride vnímáte vy sama z pozice ředitelky?

Daří se nám dávat větší důraz na spolupráci napříč organizacemi a různými skupinami v rámci LGBT+ komunity. Snažíme se je motivovat, aby se emancipovaly a samy přispívaly do programu festivalu. Letos se proto na programu podílí asexuálové, pansexuálové, poprvé jsme hovořili o životě intersex lidí. Další pozitivní změnou je přístup mnohých politiků, kteří si na existenci Prague Pride zvykli a jsou otevření ke spolupráci.

Co vás na festivalu nejvíce těší?

Nejvíc mě těší, že se do týmu festivalu Prague Pride v poslední době přidává víc mladých lidí, kteří mají opravdu různé zájmy. Náš tým je skutečně pestrý a to se odráží i na úrovni festivalu.

Reklama

Doporučované