Hlavní obsah

Pražského „mrakodrapového“ developera dostihly dluhy, podruhé zkrachoval

Foto: Profimedia.cz

Milan Janků.

Reklama

Deset let po bankrotu developerské společnosti ECM se po rozhodnutí Městského soudu v Praze dostal do konkurzu také její někdejší hlavní akcionář Milan Janků. Verdikt není pravomocný, developer se odvolal.

Článek

Městský soud v Praze vyhlásil konkurz nad byznysmenem Milanem Janků. Developera dohnala do insolvence pohledávka za 204 milionů korun. Ta se skládá z jistiny přes 118 milionů a úroků ve výši 85 milionů korun. Janků je má dlužit společnosti Lancaster, která patřila do koncernu ECM. Jeho hlavním akcionářem byl také Janků. Společnost ECM, známá projekty výškových budov v Praze na Pankráci, zkrachovala v roce 2011.

Prvoinstanční soud pohledávku vznášenou vůči Janků uznal již před třemi lety. „Proti údajnému nároku správce Jaroslava Svobody jsem se v říjnu 2018 u Vrchního soudu v Praze odvolal a považuji vznesenou pohledávku za neoprávněnou,“ uvedl Janků. Prostřednictvím svého advokáta se developer proti soudnímu rozhodnutí odvolal.

Do insolvenčního řízení s Janků se však přihlásili i další věřitelé. Celkem 17 milionů korun přihlásil insolvenční správce stavební firmy Dugi Stav. Menší částky v řádu nižších stovek tisíců přihlásila Raiffeisenbank a obchodník s pohledávkami Intrum Czech, který získal dluh Janků od Moneta stavební spořitelny.

Pro Janků přichází dosud nepravomocný osobní bankrot v době, kdy se po krachu ECM pokouší o realitní comeback. Janků řídí skupinu Geone, která mimojiné zastavuje brownfield u Vltavy za Nádražím Holešovice v Praze 7. Firma má také velký projekt na výstavbu nové čtvrti v Šeberově.

Janků tvrdí, že jeho osobní situace nebude mít na skupinu vliv. „Geone je samostatně fungující skupina společností a je od mé osoby oddělená. Situace fyzické osoby nemá vliv na splácení jakýkoli závazků Geone,“ řekl.

Insolvenci s Janků původně rozpoutali brněnští dravci z fondu IFIS. Vůči byznysmenovi získali pohledávku přes 21 milionů korun pocházející ze směnky vystavené ve prospěch Expobank. Pak ale svou přihlášku stáhli. Na oplátku získali do zástavy podíl v projektové firmě Holešovice One. To je jedna ze společností, v nichž jsou zaparkované stavební projekty na holešovickém brownfieldu.

„Letos bude dokončen developerský projekt v Holešovicích za nádražím, který IFIS ovládl v důsledku uvedené dohody a jehož dostavbu financuje. Pohledávka IFISu stále existuje, ale je plně zajištěna realizovaným developerským projektem, který v současné době nepatří do holdingu společností ovládaných panem Janků, či společností, na které vykonává jakýkoli vliv,“ sdělil Marek Indra z vedení IFIS.

Majitelem Geone je svěřenský fond z Kypru. Kdo je konečným vlastníkem firmy, není z otevřených zdrojů jasné. „S ohledem na soukromí beneficientů tento dotaz ponechávám bez odpovědi,“ reagoval Janků na dotaz ohledně koncového majitele firmy.

Bankrot ECM, kterou Janků ovládal, patřil mezi největší realitní krachy minulé krize. Firma nezvládla splácet miliardové dluhy včetně dluhopisů.

Reklama

Doporučované