Hlavní obsah

Pražskou lanovku na Petřín čeká pravidelná jarní výluka

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lanovka na pražský Petřín od příštího pondělí do pátku 26. března z důvodu pravidelné údržby nepojede.

Článek

Při údržbě pracovníci podniku zkontrolují dráhu, strojovnu i vozy a provedou drobné opravy a nutné revize. Údržba lanovky se koná vždy dvakrát ročně na jaře a na podzim, poslední byla loni v říjnu. Město plánuje v následujících letech dráhu úplně vyměnit a nakoupit nové vozy.

„Během letošní jarní odstávky plánujeme například kontrolu dráhy včetně opravy dilatačních styků kolejnic či proškolování a přezkoušení obsluhy, následovat budou ostatní běžné kontrolní a údržbové práce ve strojovně, na pohonu, na vozech a dráze,“ uvedl vedoucí lanovky Pavel Kejha. Dodal, že v posledním týdnu výluky se uskuteční kontrolní a ověřovací zkoušky a nakonec strojní a elektro revize.

Zástupci vedení města a podniku nedávno představili plán na celkovou obnovu lanové dráhy, která by se měla uskutečnit v následujících čtyřech až pěti letech a vyjít má podle odhadu na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah, který je podle DPP nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. Na podobu nových vozů plánuje město vypsat designovou soutěž.

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnovený v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati. Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2019 přepravila 54,5 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo předloni, a to zhruba 2,2 milionu.

Reklama

Doporučované