Hlavní obsah

Pražskou zoo zatím v červenci navštívilo méně lidí než loni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoologickou zahradu v Praze během prvních dvou týdnů prázdnin navštívilo zhruba 70.000 lidí. Je to o 8000 návštěvníků méně než ve stejném období loňského roku.

Článek

Chybí hlavně turisté, uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí zoo Helena Petáková.

„Vzhledem k situaci jsou to výborná čísla a jsem s nimi velmi spokojen. Ale nebýt covidu, čekal bych za stejné období ke sto tisícům návštěvníků,“​ řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Od 1. do 12. července do pražské zoo přišlo 70.917 návštěvníků. V loňském roce zoo v první čtvrtině prázdnin navštívilo 78.824 lidí.

Návštěvnost zoo je nyní podle Bobka negativně ovlivněna zejména absencí zahraničních turistů v hlavním městě. Svou roli však podle něj mohou sehrávat i obavy části populace z pohybu v místech s větší koncentrací lidí a počasí.

Novinkou v letošní sezoně je od 30. května otevřená expozice australské a tasmánské fauny nazvaná Darwinův kráter. V ní se představuje dvacítka druhů zvířat z Austrálie, včetně dravých vačnatců ďáblů medvědovitých. V prostorách zoo letos vznikl také nový pavilon v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy pro kotuly veverovité, tedy malé opice z čeledi malpovitých, které obývají Jižní Ameriku. V areálu Údolí slonů jsou k vidění sloní samičky Amalee a Lakuna, které se narodily letos v březnu a květnu. Jméno Lakuna bylo zvoleno jako symbol naděje v době, kdy byla zoo zavřená, řekl už dříve Bobek.

Vládní opatření proti nemoci covid-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března. Znovuotevřena byla 27. dubna, kdy lidé mohli do venkovních expozic. Vnitřní expozice a pavilony jsou návštěvníkům přístupné od 25. května. V době omezeného provozu byl limitovaný počet návštěvníků. Zoo mohlo navštívit 8500 lidí denně. Finanční ztrátu, která vznikla od uzavření vládní vyhláškou do doby jejího znovuotevření v dubnu, zoo odhadovala asi na 37 milionů korun. Další finanční ztráty vznikly omezením počtu návštěvníků v minulých měsících.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Loni do ní přišlo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Reklama

Doporučované