Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik vyplatí bývalému řediteli na odchod přes dva miliony korun

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Martin Gillar skončil v čele dopravního podniku před koncem roku 2018.

Reklama

Z čela největší pražské městské firmy byl Martin Gillar odvolán nově složenou dozorčí radou.

Článek

Pražský dopravní podnik vyplatí svému bývalému řediteli Martinu Gillarovi více než dva miliony korun. Jde o částku, na kterou má nárok podle své manažerské smlouvy.

Gillar v čele největší pražské městské firmy skončil před Vánoci poté, co ho z pozice předsedy představenstva odvolala nově složená dozorčí rada.

Novým ředitelem firmy, která hospodaří ročně se zhruba čtrnácti miliardami korun, se stal Petr Witowski.

To, že Gillar po odchodu peníze od dopravního podniku dostane, potvrdil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. „Odstupné je ve výši několika měsíčních platů,“ řekl Scheinherr.

Konkrétní částku pak Seznam získal přímo od pražského dopravního podniku. „Martinu Gillarovi, bývalému předsedovi představenstva, dle smlouvy o výkonu funkce náleží odchodné v celkové výši 2 092 080 korun před zákonným odvodem,“ uvedl vedoucí právního odboru Dalibor Kučera.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib nejen o situaci v dopravním podniku. Video: Seznam Zprávy

Kučera doplnil, že částku mu bude dopravní podnik vyplácet v šesti splátkách. A první bude v lednu 2019.

Martin Gillar na otázky týkající se jeho odstupného nereagoval.

Ředitelem dopravního podniku se stal v éře, kdy v Praze vládla primátorka Adriana Krnáčová.

Nové vedení hlavního města však Gillara opakovaně kritizovalo. Nelíbilo se mu třeba jeho spolupráce s advokátem Květoslavem Hlínou, v jehož kanceláři dělal Gillar v minulosti koncipienta.

Byl kritizován také za to, že těsně po volbách podepsal smlouvu na zhruba sedm miliard korun se společností Siemens na dobu patnácti let.

„Nemůžeme změnit minulost vytvořenou našimi předchůdci a její důsledky. Můžeme ale vylepšit budoucnost. Proto získal dopravní podnik nové vedení, a to má za úkol úspěšně rozjet a dotáhnout projekty, které Pražané potřebují,“ uvedl Scheinherr.

Reklama

Doporučované