Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik začal kvůli covidu na 40 místech prodávat lidem respirátory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) dnes začal kvůli epidemii koronaviru na 40 místech prodávat cestujícím respirátory úrovně FFP2.

Článek

Pořídit si je mohou lidé ve střediscích dopravních informací za deset korun za kus. Většina prodejních míst je v metru. ČTK to dnes sdělila Hana Pohanová z odboru komunikace DPP. V MHD musí cestující dodržovat protiepidemická pravidla včetně zakrytí úst a nosu respirátorem či nanorouškou.

„Dlouhodobě se snažíme, aby pražská MHD byla bezpečná, proto jsme se ve spolupráci s magistrátem rozhodli vyjít cestujícím vstříc a pomoci zvýšit dostupnost respirátorů přímo v MHD. Respirátory jsou určeny pro osobní potřebu, proto je budeme prodávat v omezeném počtu na osobu,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Lidé respirátory pořídí na 30 místech ve vestibulech metra na všech třech linkách. K dispozici jsou rovněž v devíti střediscích dopravních informací jako jsou například v terminálech letiště nebo na magistrátu. DPP je nabízí také v budově centrálního dispečinku v ulici Na Bojišti. Pomůcky splňují požadovanou minimální filtrační schopnost 94 procent.

DPP v uplynulém roce, po který pandemie trvá, přijal řadu opatření. Do vestibulů stanic metra instaloval 120 dávkovačů s dezinfekcí. Denně čistí a dezinfikuje vozy včetně madel, tlačítek a tyčí. „Zvýšili jsme také koncentraci používaných mycích a dezinfekčních prostředků a budeme v tom pokračovat,“ dodal náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

V MHD kvůli epidemii klesl počet cestujících. Oproti stavu před koronavirovou pandemií to bylo v době největších omezení až o 85 procent. Aktuálně je metro, které dříve denně přepravilo asi 1,2 milionu lidí, na úrovni zhruba 30 procent vytíženosti. MHD proto celou dobu jezdí podle omezených jízdních řádů a v souvislosti s vládním zákazem vycházení po 21:00 postupně končí denní provoz už po 22:00.

Reklama

Doporučované