Hlavní obsah

Pražský filharmonický sbor v nové sezoně vystoupí na domácích i zahraničních pódiích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plánované aktivity Pražského filharmonického sboru (PFS) v sezoně 20/21 zahrnují mimo jiné koncerty na tuzemských i zahraničních festivalech. PFS se představí například na Dvořákově Praze, Pražském jaru nebo Smetanově Litomyšli.

Článek

Ze zahraničních akcí je čekají festivaly v Baden-Badenu, St. Gallenu a Bregenzu. Smíšené vokální těleso vystoupí s Berlínskými filharmoniky a jejich šéfdirigentem Kirillem Petrenkem, s Českou filharmonií pod vedením Semjona Byčkova i se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a jeho novým šéfdirigentem Tomášem Braunerem. Novou patronkou PFS se stala Nike Wagnerová. ČTK o tom dnes informoval ředitel PFS Radim Dolanský.

Generální ředitelka bonnského Beethovenfestu Nike Wagnerová převzala patronát nad PFS po dirigentovi Zubinu Mehtovi. „Pražský filharmonický sbor je vynikající soubor s hlubokými kořeny v kulturní historii své země, který slaví úspěchy po celém světě. Je mi nesmírnou ctí být jeho patronkou v nynější koncertní sezoně,“ uvedla pravnučka skladatele Richarda Wagnera.

Na úvod sezóny 2020/2021 nabídne PFS 8. září v pražském kostele sv. Šimona a Judy český sborový repertoár se sólisty z řad sboru a sólistou Národního divadla a Státní opery Jiřím Brücklerem. Na programu budou díla Josefa Bohuslava Foerstera, Leoše Janáčka a Vítězslava Nováka. S druhým sborovým koncertem se PFS představí 4. října na festivalu Janáček Brno.

Sbor v letošní sezoně vystoupí na festivalu Dvořákova Praha s dirigentem Tomášem Netopilem, na festivalu Pražské jaro se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu pod vedením Jakuba Hrůši nebo na festivalu Smetanova Litomyšl s Filharmonií Brno.

Duben příštího roku bude pro PFS ve znamení spolupráce s Berlínskými filharmoniky a jejich šéfdirigentem Kirillem Petrenkem. V Baden-Badenu společně provedou operu Petra Iljiče Čajkovského Mazepa v režijním pojetí Dmitrije Černjakova, koncertně také operu Sergeje Rachmaninova Francesca da Rimini a spolupráci zakončí koncertním provedením opery Mazepa přímo v Berlíně.

Také v této sezóně bude PFS pořádat koncerty pro školy, které se loni konaly v sále Kulturního centra Zahrada. Letos se PFS vrátí do sálu Pražské konzervatoře.

PFS patří mezi významné evropské profesionální sbory. Jeho doménou je především oratorní a kantátový repertoár. Jako rezidenční sbor operního festivalu v rakouském Bregenzu se věnuje také opeře. Pod názvem Sbor Radiojournalu Praha jej v roce 1935 založil sbormistr Jan Kühn. Současný hlavní sbormistr Lukáš Vasilek vede PFS od roku 2007. Mezi jeho koncertní partnery patří například Berlínská filharmonie, Vídeňská filharmonie a Česká filharmonie. Při sboru funguje Akademie sborového zpěvu určená především studentům uměleckých škol. Ředitelem PFS je od loňského září Radim Dolanský. PFS je držitelem ceny Classic Prague Award 2018 za Nejlepší vokální koncert a Ceny České televize - Klasika roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované