Hlavní obsah

Respirátory, roušky i „nahoře bez“. Podívejte se na pietu na Hradě

Přenos z piety na Pražském hradě.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

30 tisíc svící za téměř 30 tisíc zemřelých na covid.

Článek

Na Pražském hradě připomnělo památku obětí koronaviru třicet tisíc svící. Kancelář prezidenta připravila pietní akt na pondělní večer za účasti stovek pracovníků Pražského hradu včetně vojáků a policistů. Návštěvníci mohli zapálit některé z připravených svíček nebo položit květiny na III. nádvoří.

První svíčku symbolicky zapálil prezident Miloš Zeman po půl osmé večer, areál Hradu byl pro návštěvníky otevřený do půlnoci, tedy déle, než je poslední dobou obvyklé. Poté správa areál uklidí, takže následující dny už nádvoří Pražského hradu nebude sloužit jako pietní místo za zemřelé.

Než zapálil svíčku, vyzval prezident přítomné k uctění památky zesnulých minutou ticha. V projevu pak kritizoval „lehkomyslné pokušení, kterému jsme podlehli, a rozvolňovali předčasně“. Proto se pak pandemie vracela v několika vlnách. „Věřím, že jsme si z toho s pokorou vzali poučení,“ uvedla hlava státu.

Zároveň prezident poděkoval a vyjádřil hlubokou úctu všem, kdo s epidemií bojovali a bojují. Zdravotníci i další složky integrovaného záchranného systému si podle něj zaslouží více než jen poděkování, ale také to, aby jejich práce byla patřičně oceněna. „A za to se chci zasadit,“ uvedl.

„Věřím, že nejpozději v září tohoto roku pandemie skončí díky masivní očkovací kampani a budeme na ni vzpomínat jako na špatný sen,“ uzavřel Miloš Zeman svůj proslov.

Foto: Hrad.cz

Bílé svíčky mají zaplnit III. nádvoří Pražského hradu a část II. a I. nádvoří.

Většinu svíček zapálili pracovníci Kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu, příslušníci Hradní stráže a Útvaru ochrany prezidenta. Část svíček rozmístěných na II. a I. nádvoří mohli jako symbol sounáležitosti zapálit návštěvníci.

Jak to vypadalo na hradě se můžete podívat na snímcích Michala Šuly:

Podobné pietní události probíhají v České republice i v zahraničí. Milion chvilek v březnu namaloval 24 tisíc křížů na Staroměstském náměstí, které následně začali lidé využívat jako pietní místo k uctění památky zesnulých příbuzných.

Reklama

Doporučované