Hlavní obsah

Pražský hrad podal trestní oznámení na senátora Lásku a Rekonstrukci státu

Láska minulý týden potvrdil, že si za svým trestním oznámením na Mynáře nadále stojí.

Reklama

Trestní oznámení je odpovědí na jiné trestní oznámení, které podal Václav Láska a zástupce Rekonstrukce státu na kancléře Vratislava Mynáře kvůli ovlivňování soudců. Láska by v případě žádosti policie požádal Senát o vydání k trestnímu stíhání.

Článek

Kancelář prezidenta republiky podala trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu. ČTK to sdělil tiskový odbor Pražského hradu. Reaguje tak na kauzu údajného ovlivňování soudců kancléřem Vratislavem Mynářem.

Kancléř čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Podle státního zástupce Mynářovo jednání nebylo trestné.

Dnes také server euro.cz uvedl, že se kancléř dvakrát sešel s bývalým ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem. Důvodem měl mimo jiné být i prezidentův podnět ke stížnosti pro porušení zákona ve sporu s někdejším brněnským zastupitelem Svatoplukem Bartíkem. Ten o Zemanovi na sociálních sítích napsal, že má rakovinu.

„Trestní oznámení bylo podáno na Mgr. Václava Lásku, osoby tvořící personální substrát platformy Rekonstrukce státu a neznámého pachatele pro spáchání trestných činů křivého obvinění, a to v kvalifikované podobě,“ uvedl advokát Marek Nespala, který KPR zastupuje. Pachatelé podle něj chtěli jako organizovaná skupina křivým obviněním poškodit Mynáře v zaměstnání i ve společnosti. Zároveň kauzu označil za „bezprecedentní útok na odpovědnou osobu organizační složky státu, vedoucího servisní organizace prezidenta republiky, a to pro a při výkonu jeho funkce zcela v souladu s právním řádem ČR“.

Láska minulý týden ČTK sdělil, že si za svým trestním oznámením na Mynáře nadále stojí. Jako senátora ho chrání imunita. Pokud by policie požádala Senát o jeho vydání k trestnímu stíhání, vyzval by kolegy, aby ho zbavili imunity. I podle Rekonstrukce státu jednání Mynáře vykazovalo znaky trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

Státní zástupce Jan Lelek minulý týden oznámil, že neshledal setkání hradního kancléře se soudci jako trestná. Počínání kancléře ale Lelek označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Verdiktem potvrdil rozhodnutí Národní centrály proti organizovanému zločinu, která záležitost prověřovala. Centrála prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudu. Policisté podle Lelka dospěli k závěru, že nejsou důvody k zahájení trestního řízení.

Mynář v minulosti přiznal, že v Zemanově zastoupení „konzultoval“ s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách. Mynáře se už dříve zastal Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Reklama

Doporučované