Hlavní obsah

Pražský lídr za SPD skončil s prací u kardinála Duky

Foto: Rada Českého rozhlasu

Josef Nerušil pracoval v komunikačním odboru pražského arcibiskupství od roku 2014. Od loňska je členem Rady Českého rozhlasu.

Reklama

aktualizováno •

Pražské arcibiskupství se dohodlo na ukončení pracovního poměru s Josefem Nerušilem, který kandiduje ve sněmovních volbách za SPD Tomio Okamury. Podrobnosti dohody se tají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí SPD už se nemůže honosit tím, že lídr jeho pražské kandidátky v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny Josef Nerušil je blízkým spolupracovníkem pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Šéf hnutí Tomio Okamura v uplynulých týdnech Nerušila představoval jako zastánce tradičních hodnot, který má k SPD přilákat konzervativní věřící voliče. Arcibiskupství se však s Nerušilem dohodlo na ukončení pracovního poměru. Seznam Zprávy to zjistily ze dvou důvěryhodných zdrojů z vedení arcibiskupství.

Nerušil pracoval na komunikačním odboru arcibiskupství od roku 2014. Na starosti měl sociální sítě, včetně facebookového profilu kardinála Duky. K dohodě o jeho odchodu došlo poté, co Nerušilova kandidatura za radikální SPD vyvolala vlnu kritiky v prostředí katolické církve.

Arcibiskupství ani Nerušil se k přesnému obsahu dohody nechtěli vyjádřit, mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz však na dotaz redakce informace o Nerušilově odchodu nepopřel.

„Pracovní smlouva pana Nerušila byla upravena tak, aby se mohl věnovat volební kampani,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražského arcibiskupství. Upozornil, že součástí dohody je to, že se o ní nebudou zveřejňovat detaily.

Nerušil nicméně v úterý řekl Deníku N, že se může na arcibiskupství vrátit, pokud se v říjnu nedostane do parlamentu. „V případě volebního neúspěchu mohu na Arcibiskupství pokračovat, spíše však předpokládám volební úspěch a budoucí spolupráci na úrovni Poslanecká sněmovna – církev,“ uvedl.

Na webových stránkách arcibiskupství byl Josef Nerušil v úterý dopoledne stále uveden jako zaměstnanec odboru komunikace s vlastní pevnou telefonní linkou a e-mailovou adresou. Redakce se ho pokoušela opakovaně kontaktovat, nezvedal však mobilní telefon a na textové zprávy neodpověděl.

Spolu s Hanou Lipovskou, členkou Rady České televize, která kandiduje za uskupení Volný blok, si Nerušil v uplynulých týdnech vysloužil nebývale silné projevy nesouhlasu v katolické církvi. Protesty proti tomu, že se Lipovská a Nerušil odvolávají na „křesťanské hodnoty“, nakonec přiměla k reakci i současného nejvyššího představitele církve v Česku.

Předseda České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner v prohlášení zdůraznil, že politické postoje kandidátů za strany s extrémními názory, kteří jsou spojováni s katolickou církví, nejsou postojem církve. Otevřeněji se vyjádřili zástupci katolických řádů, podle nichž Lipovská a Nerušil „zneužívají a matou mnohé věřící“.

Pražský arcibiskup kardinál Dominika Duka, na kterého mířila kritika především, však reagoval spíše vyhýbavě. Přihlásil se sice ke Graubnerovu prohlášení, zároveň se však zjevně zdráhal od Nerušila i Lipovské otevřeně distancovat.

„Já se loajálně držím prohlášení České biskupské konference. Které ale všichni čtou jen jako napomenutí těm dvěma. A já bych napomenul i některé jiné velice významné politiky a političky, kteří by toto napomenutí měli dostat ještě ostřejší, protože jejich prohlášení jdou úplně proti nauce církve,“ uvedl Duka v rozhovoru pro web Konzervativní noviny.

Nerušil, který je od loňska členem Rady Českého rozhlasu, má k Dukovi blízko přes kněze Milana Badala, dlouholetého kardinálova osobního tajemníka. Než Badal v roce 2019 zemřel, působil Nerušil na arcibiskupství pod ním. Je také známo, že se Nerušil se svojí rodinou ubytoval na faře v Hostivicích u Prahy, kde Badal působil.

Aktualizace 15:30: Doplnili jsme reakci Josefa Nerušila.

Reklama

Doporučované